Справка от Висшия съдебен съвет (ВСС) показва, че 53-ма магистрати

...
Справка от Висшия съдебен съвет (ВСС) показва, че 53-ма магистрати
Коментари Харесай

Над 50 магистрати и служители живеят във ведомствени жилища

Справка от Висшия правосъден съвет (ВСС) демонстрира, че 53-ма магистрати и чиновници в правосъдната система живеят във ведомствени жилища, оповестява в. " Сега ", базирайки се на данни, предоставени по Закона за достъп до информация.

Миналият четвъртък основният прокурор Сотир Цацаров и ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков предложиха промени в сегашните правила за настаняване на магистрати в такива жилища. Те желаят нeзaбaвнo пpeкpaтявaнe нa дoгoвopитe c нaeмaтeлите над 5 година и с всички, които имат дpyги имoти в cтpaнaтa, движими вeщи, лизинги или инвecтиции зa нaд 10 000 лева При тези условия множеството наематели ще би трябвало да изоставен жилищата на Висш съдебен съвет.

Сред чиновниците на правосъдната система, които живеят във ведомствени жилища, има чистачи, деловодители, водачи, призовкари. Най-високият наем за ведомствен апартамент в системата заплаща деловодителка от Върховния касационен съд. От 2015 година тя употребява жилище от 160 кв. м против 397.20 лева месечно.

Предложението на Цацаров и Чолаков беше предхождано от медийни офанзиви против члена на правосъдния съвет Атанаска Дишева, която е наемател на ведомствен апартамент от 2006 година Дишева заплаща наем от 138.9 лева за апартамент от 173.08 кв.

Според справката на Висш съдебен съвет в осем от случаите наемите са за неустановен период или без период. 15 от договорите са 10-годишни. Такъв да вземем за пример има основният контрольор Теодора Точкова, въпреки че мандатът й е 5 години. Тя живее в апартамент от 116 кв. м против 135.81 лева месечно.

Договор за 10 година има и Галя Георгиева, някогашен член на правосъдния съвет, в този момент арбитър в Апелативния спецсъд. Всеки месец тя дава 58.95 лева за 56.67 кв.м.

Зам. основният прокурор Ася Петрова също има ведомствен апартамент, в който живее от 2013 година Площта му е 65.94 кв. м., а наемът - 59.28 лева И различен заместител на Сотир Цацаров - Пенка Богданова, е с подобен контракт. Нейният наем е 221.58 лева, а жилището й е от 98.60 кв. м.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР