Справедливо ли е – жените получават по-ниски пенсии от мъжете

...
Справедливо ли е – жените получават по-ниски пенсии от мъжете
Коментари Харесай

Справедливо ли е – жените получават по-ниски пенсии от мъжете във всички държави в ЕС

Справедливо ли е – дамите получават по-ниски пенсии от мъжете във всички страни в Европейски Съюз.

Не единствено в България, а във всички държави-членки на Европейския съюз дамите получават по-ниски пенсии от мъжете.

Най-голямата разлика е в Люксембург, където дамите на възраст над 65 година вземат с 44% по-ниска пенсия от мъжете, демонстрира последната статистика на Евростат. Следват Малта и Нидерландия с по 40%, Кипър – 39%, Австрия – 37%, и Германия – 36%. Най-малката разлика в приходите от пенсии сред дамите и мъжете е в Естония – 2%, следвана от Дания – 7%, Унгария – 10%, Словакия – 11%, и Чехия с 13%., написа “24 часа “.

В България пенсиите на дамите изостават с 242 лева от мъжките, само че ги вземат 6 година по-дълго.

Причините – дамите работят за по-ниски заплати, тъй като нормално са заети в такива браншове, а и по-рядко заемат управителни постове. Те обаче се пенсионират по-рано и по-важно – с по-малко години застрахователен стаж.

“Склонни са да одобряват по-нископлатена работа от мъжете. Професионалното им развиване постоянно се прекъсва поради фамилни задължения и грижи за подвластни членове на семейството. Наблюдава се и феноменът “стъклен таван ”, учреден на предубеждения, които попречват развиването на дамите към по-високи длъжности ”, изясняват специалистите.

Така през предходната година междинната пенсия на мъжете е стигнала 798,30 лева, до момента в който на дамите е 651,66 лева

Източник: 24 часа
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР