Споровете за изпълнение на дългосрочните договори са започнали, след като

...
Споровете за изпълнение на дългосрочните договори са започнали, след като
Коментари Харесай

И Франция даде ”Газпром” на арбитраж заради спирането на газовите доставки

Споровете за осъществяване на дълготрайните контракти са почнали, откакто на 1 септември предходната година „ Газпром “ спря количествата за главния снабдител на газ във Франция. Причината – не е съумял да заплати за всички доставки, осъществени през юли.

От Engie желаят арбитражният съд да дефинира неустойки и отплата поради неизпълнените задължения на „ Газпром “. Искът е подаден още при започване на четвъртото тримесечие на предходната година.

„ Този арбитраж е породен от доста понижаване на доставките на „ Газпром износ “ за Engie от средата на юни 2022 година, последвано от едностранно решение на „ Газпром износ “ в края на лятото на 2022 година да понижи доставките за Engie заради различия сред страните по приложението от споразуменията “, се показва в доклада.

Компанията преоцени и дяла си от 9% в „ Северен поток “ на 90 милиарда евро, което е спад от 474 млн. евро през 2021 година, базирайки се на повреди по тръбопровода и „ нараснал рисков профил “ на единствения си до 2022 година клиент за доставка на газ – съветския монополист.

„ Успяхме значително да отстраняваме експозицията си към съветския газ, употребявайки нови снабдители “, показва основният изпълнителен шеф на Engie Катрин Макгрегър, представена от Reuters.

„ Доставките на газ ще останат структурно незадоволителни поради спирането на съветските газови потоци, до момента в който не бъдат пуснати в употреба нови мощности за полутечен природен газ от 2026 година Очакваме цените на силата да останат много нестабилни в кратковременен и средносрочен проект “, съобщи тя.

Този месец стана ясно, че и чешката ЧЕЗ е завела арбитражно произвеждане против „ Газпром износ “ и търси 45 млн. $ обезщетение. Чешката ЧЕЗ съди " Газпром " за милиони

През ноември 2022 година финландският газов оператор Gasum завоюва делото против „ Газпром “. Решението на арбитража е, че Финландия не е задължена да заплаща в рубли, нито според препоръчаната от съветска страна процедура. Финландската компания Gasum съди " Газпром " за заплащането на газа

Други компании от Европа – немските Uniper и RWE също са завели каузи или приготвят нужните документи, с цел да потърсят интернационален арбитраж за връзките си с „ Газпром “. Най-големият вносител на газ в Германия заведе дело против " Газпром "

Русия спря газовите доставки и на България през април 2022 година, откакто Русия промени едностранно условията по контракта и изиска заплащане в рубли по нова скица през „ Газпромбанк “. Правителството на Кирил Петков отхвърли и Путин спря количествата, след което страната ни потърси други възможности. Според някогашния енергиен министър Александър Николов Европейска комисия може да заведе общ арбитраж против Путин от името на всички страни членки. България също има всички права да получи невзетото количество или да заведе подобен арбитраж.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР