Споровете около поисканата оставка на Валери Симеонов са водеща тема

...
Споровете около поисканата оставка на Валери Симеонов са водеща тема
Коментари Харесай

Преглед на печата

Споровете към поисканата оставка на Валери Симеонов са водеща тематика за вестниците във вторник.

" Премиерът Бойко Борисов разяснява пред bTV от ОАЕ, където е на посещаване, напрежението към вицепремиера Валери Симеонов, чиято оставка бе поискана и от партия " Атака ", отпред с ръководителя й Волен Сидеров: " На пръв взор поискването на оставка на Валери Симеонов от моя страна нарушава съглашението (б.р. - коалиционното). По простата причина, че Обединените патриоти взимат решения между тях и ми изпращат, и се разбираме кой какъв да бъде в обединението. Сиреч, без решение на Обединените патриоти това не мога да го направя. Аз мога да му желая оставката, само че това няма правна стойност в нашите взаимоотношения. И те (б.р. - " Атака " ), макар че споделят, че нямали политически претенции или не търсели събаряне на държавното управление, в действителност с един сходен акт то ще падне. Защото в никаква друга настройка аз не виждам по какъв начин ще се развие. И тук се надявам сътрудниците от Обединените патриоти да решат между тях взаимоотношенията си - видно е, че сред Валери Симеонов и Волен Сидеров има голямо напрежение. Но в края на краищата когато са си слагали подписите са ги слагали като виновни политици и сме се разбрали това да е за четири години. " - в. " Сега ".

" Ръководството на " Атака " смъква политическото си доверие от вицепремиера Валери Симеонов, обгърнаха от пресцентъра на партията. " Ръководството на " Атака " смъква политическото си доверие от вицепремиера Валери Симеонов поради неприемливите обиди към хора с увреждания. Ще настояваме да бъде препоръчан различен представител на Патриотите за вицепремиер ", се показва още в известието. По-рано ръководителят на парламентарната група на Обединени патриоти Волен Сидеров упорства за неотложно привикване на Коалиционния съвет (ГЕРБ-Обединени патриоти) до края на деня. " Настоявам за неотложно привикване на Коалиционния съвет (ГЕРБ-Обединени патриоти) до края на деня - 22 октомври 2018 година, на който да бъде прегледан въпросът с неприемливото държание на Валери Симеонов и незабавната му оставка като вицепремиер ". Това се показва в изказване на ръководителя Сидеров, оповестиха от пресцентъра на партията. " В 21 век физическото неявяване на премиера Бойко Борисов от страната не пречи да бъде осъществена конферентна връзка с него и той да взе участие в Коалиционния съвет, въпреки и от разстояние ", счита Сидеров. Искането на Сидеров за привикване на Коалиционен съвет е изпратено до премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, до ръководителя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, до вицепремиера и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов и до вицепремиера и водач на НФСБ Валери Симеонов. Вътрешна македонска революционна организация ще показа позицията си за желаната оставка на вицепремиера Валери Симеонов на съдружен съвет, плануван за вторник следобяд. Така разяснява пред кореспонденти във Велико Търново националният представител от Вътрешна македонска революционна организация Милен Михов желаната от разнообразни организации оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Той акцентира, че диалогът сред съдружните сътрудници през медиите вреди на единството на обединението. " Ние имаме какво да кажем, желаеме да чуем доста неща, само че това ще стане там, където се вземат решение нещата сред законните управления на трите партии ", означи Михов и добави, че това е повода да не изрази пред медиите и персоналното си мнение по въпроса. " Решението и мнението на Вътрешна македонска революционна организация ще бъдат търпеливо готови и изрично декларирани ", сподели той. На журналистически въпрос за вероятните разновидности за развиване на обстановката, той отговори, че в тази динамична среда разновидностите излизат от политиката и здравия разсъдък. " Свидетели сме на непредвидени решения и позиции, които не могат да бъдат планувани ", сподели националният представител. " - в. " Стандарт ".

" Думите на Борисов са по-цинични и от тези на Симеонов - той избра властта и парите пред състраданието към заболели деца и съпричастието към тъгата на майките. Това написа водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в профила си в обществената мрежа Facebook... " Думите на Борисов са по-цинични и от тези на Симеонов. Днес той съобщи, че няма да изиска оставката му, тъй като ще падне държавното управление. Между състраданието към заболели деца и съпричастието към тъгата на майките, от една страна, и властта и парите - от друга, той избра властта и парите. По този метод той поддържа казаното от вицепремиера. Всъщност казаното от Симеонов изкара на показ същинското лице на Борисов. За тези хора няма нищо свято - нито майчинството, нито болката на дете. За тях е значимо единствено да са на власт и да си разпределят постове и поръчки. Премиерът още веднъж погазва всевъзможни етични и конституционни правила, потвърждавайки, че в случай че не ръководи той, в случай че президентът Радев направи длъжностен кабинет, ще последва безпорядък. Това е ред, открит от Конституцията и законите на страната, това е част от правовата страна. По-голям безпорядък от това, което в този момент прави Борисов, няма по какъв начин да има. " - в. " Труд ".

" Валери Симеонов за следващ път откри здрав тил лицето на работодателите. Двете страни - вицепремиер и бизнес, се схванаха по всички точки от законодателния проект. И се оказа, че са на едно мнение. Фокусът от натиска на улицата не бил ориентиран в вярната посока, установи Васил Велев от АИКБ. А тя била към стопански напредък, до момента в който натискът бил за разпределение на богатства. Този махленски напън, тези митинги няма да ни доведат до положително, желаеме непоклатимост на държавното управление, добави и шефът на КРИБ Кирил Домусчиев. Бизнесът и Симеонов са единомислещи и против въвеждането на квотите за хора с увреждания. Проблемът с тяхното консолидиране не се взема решение посредством квоти и възбрана за освобождение, а посредством адаптиране на работната среда, добави Васил Велев. Глобата в проектозакона за хората с увреждания в размер на 30%, в случай че предприемач откаже да ги назначи, била един тип нов налог за бизнеса, недоволства капиталът. Ние срещнахме цялостно схващане с вицепремиера по всички въпроси и това не е инцидентно, добави Кирил Домусчиев, като посочи, че като човек от бизнеса той елементарно разбирал казуса на бизнеса. А в тази къща, уточни той Министерския съвет, синдикатите единствено идвали да желаят. Затова били нездравословни, повтори тезата с Домусчиев. Бизнесът и Симеонов са на едно мнение против повишението на оптималния застрахователен предел на 3000 лева, да не се отсрочва промяната в таксата за битовите боклуци съгласно " замърсителят заплаща " и против продължаването на заплащането на първите три дни от лечебни заведения... " - в. " Стандарт ".

" Симеонов пред " 24 часа ": В мига, в който Каракачанов ми каже " Отивай си ", напущам Ще си потегли от държавното управление единствено, в случай че моите съдружни сътрудници в " Обединени патриоти " го изискат на съвещанието на Съвета на обединението - по този начин, както са ме номинирали за заместител министър-председател. Това съобщи преди малко пред " 24 часа " вицепремиерът Валери Симеонов. Той посочи, че министър председателят Бойко Борисов не може да му изиска оставката, тъй като на поста са го номинирали Волен Сидеров и Красимир Каракачанов, и механически единствено те могат да го махнат. И по-специално вторият - безконечната синя каска, посочи Симеонов. В мига, в който военният министър му каже " Отивай си ", вицепремиерът щях да се изнесе от държавното управление и да стане народен представител. " Това е единствената причина, заради която може да си потегли, и тя е политическа. Лична морална не усещам, тъй като сред " кресливи дами " и " сякаш заболели деца " има 13 други думи ", посочи Валери Симеонов.. " - в. " 24 часа ".

Бюджетът на страната за идната година също е измежду настоящите тематики.

" България може да поеме нов дълг до 1 милиарда лева като общият размер на държавния дълг е до 22 милиарда лева, планува проектозаконът за държавния бюджет през 2019 година, оповестен от Министерството на финансите за публично разискване. Максималният размер на новите държавни гаранции, които ще може да бъдат издадени през 2019 година, се планува да е до 215 млн. лева За същата сума се планува Народното събрание да утвърди гаранция за заем за строителството на газова връзка с Гърция. Бюджетът за 2019 година е разчетен при действителен растеж на Брутният вътрешен продукт от 3.7%, средногодишна инфлация от 3 на 100, безработица от 4.8%. Прогнозите на кабинета са безработицата да продължи да понижава като доближи 4 на 100 през 2021 година Минималната работна заплата ще се усили от 510 на 560 лева Министерството на финансите регистрира, че заложеният за тази година бюджетен недостиг от 1% от Брутният вътрешен продукт няма да бъде осъществен и бюджетът ще приключи с остатък от 0.5% от Брутният вътрешен продукт. Въпреки това в средносрочната бюджетна прогноза и за следващата година се залага недостиг от 0.5%, а за 2020 година към този момент се планува уравновесена бюджетна позиция. В проектобюджета за следващата година министерството е планувало доходи от 43.9 милиарда лева (38.2% от БВП) при 39.2 милиарда (36.2%) за тази. Разходите нарастват от 38.6 милиарда лева (35.7% от БВП) на 44.5 милиарда лева (37.7%) През 2020 и 2021 година се планува делът на приходите и разноските в Брутният вътрешен продукт да понижава, само че да нараства номинално, достигайки 47.6 милиарда лева през 2021 година.. " - в. " Дневник ".

" Бюджет с рекордни индикатори за 2019 година предлага финансовият министър Владислав Горанов. Рекордите са няколко - по ниска инфлация от най-малко три години насам, по предстоящ недостиг, по исторически ниска безработица, по растеж на приходите и по краен Брутният вътрешен продукт. Стоки и услуги за рекордните 116,4 милиарда лева ще създаде следващата година българската стопанска система. Макрорамката е разчетена при растеж на стопанската система от 3,7%. Според отчета към бюджета този растеж ще бъде движен от увеличението на обществените вложения и на общественото ползване. Средногодишната инфлация следващата година ще бъде към 3%, като в края на годината ще се забави до 2,5%. Посочено, че компенсацията за един работещ следващата година ще нарасне с 8,4%. Това значи, че повдигането на приходите ще е три пъти по-голямо от прогнозната инфлация. Идващата 2019 година хазната ще завърши с най-малък недостиг от 0,5%, е записано в плана. Планът е през 2020 година да имаме бюджет с нулев недостиг. Безработицата ще продължи да понижава и следващата година ще падне до исторически ниски равнища от 4,8%, сочи прогнозата, на която са учредени плановете за държавните финанси. Догодина в хазната би трябвало да влязат 47,6 милиарда лева доходи. Разходите също ще порастват - от 44,4 млрд.лв. през тази година до 47,6 милиарда лева следващата година. 5,6 млрд.лв. е плануваният номинален растеж на приходите, като от тях двете приходни агенции- Национална агенция за приходите и митници, би трябвало да съберат 3,4 милиарда лева повече от тази година. От корпоративен налог би трябвало да дойдат спомагателни 201 млн. лева, от налог върху персоналните приходи - 251 млн. лева, от Данък добавена стойност - 730 млн. лева повече, а от акцизи - 130 млн. лева Планира се нарастване и на неданъчните доходи. Заложено е те да са 1,9 милиарда лева, като този запас се чака от Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", въвеждането на толтаксата, електронна винетка и концесията на летището в София. Увеличаване на минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се на 560 лева, и на оптималния от сегашните 2600 лева до 3000 лева е записан в проекта за държавните финанси. И в бюджета за следващата година, и в тригодишната прогноза до 2021 година, не е планувано увеличение на обществените и здравните вноски. За здраве ще продължим да внасяме 8% от приходите си. Пенсиите ще се вдигнат с 5,7% от 1 юли 2019 година Таван за тях ще има и следващата година, само че в плана за бюджет е препоръчано той да се вдигне от 910 лева на 1200 лева и да се отнася за всички, а освен за новоотпуснатите пенсии. В бюджета са планувани 1,5 млрд.лв. за тяхното погашение. Минималната заплата ще се усили от 510 до 560 лева следващата година. Планът е тя да се вдигне до 610 лева от 1 януари 2020 година и на 650 лева от 1 януари 2021 година Бюджетът е планувал пари за 10% растеж на всички бюджетни заплати. Условието е половината да се получава като твърда сума към сегашната заплата, а другата половина да се дава след атестиране. Ръстът на учителските заплати е 20%. Догодина финансовото министерство ще се приближи до условието на НАТО България да отделя 2% от Брутният вътрешен продукт за защита към 2024 година За 2019 година за бранша са планувани 1, 58% от Брутният вътрешен продукт или 1,839 милиарда лева.. " - в. " 24 часа ".

" Проектобюджетът на Здравната каса за 2019 година планува повече пари по съвсем всички посоки. Догодина той ще се усили с към 490 млн. лева Така ще надвиши 4 милиарда лева, оповестява Българска национална телевизия. С 18 млн. е повишен бюджетът за персоналните лекари. 28 млн. повече ще има за прегледи при експерти и 7 млн. - за проучвания. Най-сериозно нарастване има в бюджета за лечебните заведения. Той е с съвсем 180 млн. лева повече спрямо тази година. При медикаментите, където нормално има максимален преразход, нарастването е с над 117 млн. лева Проектобюджетът планува също - над 100 млн. лева повече за онколекарства за лекуване в болница и още 14 милиона за домашно лекуване. Парите за заплащания към непознати здравни каси се усилват с над 80 милиона. С тях ще се погасяват насъбраните през последните години задължения, поради които се сътвори напрежение. От идната година Фондът за лекуване на деца и Комисията за лекуване в чужбина минават към Здравната каса. Целта е по-ефективно харчене на средствата. На фона на дебатите към новия здравен модел, проектобюджетът планува фрапантни промени още от идната година. За да намалеят разноските на касата, се предлага: Народното събрание да дава единодушие за откриване на нови лечебни заведения. Сега това може да прави здравният министър. Болниците ще могат да подписват контракти за нови действия като скенер или ядреномагнитен резонанс да вземем за пример, единствено в случай че са в район, в който няма такива. Разрешението ще дава Министерският съвет. Заложени са и ограничения за понижаване на харчовете за лекарства. Касата ще се договаря с производителите по нови правила. Ще може да заплаща за медикаменти, съгласно резултата от лечението. Ако пациент, с артрит да вземем за пример, се лекува с биотерапия и на пазара има три медикамента с едни и същи показания, касата ще избира най-евтиния. От идната година лечебните заведения ще са длъжни да издават на пациентите записка с изхарченото за лекуването им. Целта е да се види действително какъв брой доплаща всеки пациент. " - в. " Стандарт ".

Вестниците наблюдават и значимите тематики от Балканите.

" Министърът на вътрешните работи на Македония заяви, че депутатите, дали своят вот в поддръжка на съглашението с Гърция за смяна на името на страната, са под засилена полицейска отбрана. За това заяви Нюз.бг., цитирайки АП. Министър Оливер Спасовски съобщи, че всички 80 депутати, подкрепили началото на процеса по изменение на конституцията за приемане на името Република Северна Македония, получават спомагателна отбрана, откакто няколко депутати и техните фамилии са получили смъртни закани. Правителството на Македония съумя предишния петък да получи квалифицирано болшинство от две трети от 120-членния парламент на страната, с цел да промени конституцията. За това бяха нужни точно 80 гласа, като в поддръжка на измененията в главния закон гласоподаваха и 8 депутати от опозицията. От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ настояват, че на минимум трима депутати е препоръчан рушвет. " - в. " Сега ".

" Бившият хърватски министър председател Иво Санадер бе наказан през днешния ден на две и половина години затвор за нелегално обогатяване по време на война, съобщи " Танюг ", представена от Българска телеграфна агенция. Съдът призна Санадер за отговорен за взимане на рушвет от австрийската банка " Хипо Алпе Адриа " по време на войната през 1995 година В присъдата е посочено, че Санадер е злоупотребил със служебното си състояние, с цел да получи противозаконна облага. Бившият министър председател, който твърди, че делото е политически стимулирано, не бе арестуван под стража и напусна съда, без да направи изказване. Неговият юрист съобщи, че той към този момент е прекарал по-дълъг от този интервал в ареста и ще апелира, съобщи " Ройтерс ". При откриването на процеса Иво Санадер пледира почтен. Прокуратурата от своя страна съобщи, че високото равнище на корупция по време на войната за самостоятелност през 90-те години е сложила в заплаха хърватската страна. Санадер, министър председател на Хърватия от 2004 година до 2009 година, е най-високопоставеният хърватски политик, съден за корупция. Неговата присъда за нелегално обогатяване по време на война е първата по рода си в историята на Хърватия. Срещу Санадер бяха повдигнати редица обвинявания основно за корупция. След първите обвинявания той избяга в Австрия, само че бе задържан от австрийските управляващи в края на 2010 година и през юли 2011 година бе екстрадиран в Хърватия. През 2014 година той бе наказан за взимане на рушвет от няколко милиона евро от банката и от унгарската петролна компания МОЛ. Върховният съд обаче анулира присъдите по процедурни аргументи. " - в. " Дневник ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР