Спорове между магистрати и депутати и обвинения в противоконституционност предизвикаха

...
Спорове между магистрати и депутати и обвинения в противоконституционност предизвикаха
Коментари Харесай

Съдии и депутати: С извънредния закон се нарушава конституцията

Спорове сред магистрати и депутати и обвинявания в противоконституционност провокираха промени в закона за изключителното състояние , импортирани от ГЕРБ, с които се дават нови пълномощия на Висшия правосъден съвет (ВСС).

В предлагането на вносителите е записано, че колегиите на Висш съдебен съвет ще могат да взимат решение по кои производства да не престават да текат периодите в интервала на изключителното състояние. Тези решения ще се обнародват в Държавен вестник.

Според Лозан Панов – ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС), това би довело до разбъркване на управляващите . „ Прехвърлянето на това пълномощие към групов орган, който е отвън законодателната власт, ще сътвори рецесия в рецесията . Няма да има нужната предвидимост и изясненост, която в този миг се дължи на обществото ”, обоснова се Панов пред парламентарната правна комисия, която през днешния ден утвърди законовите ремонти на първо четене.

Възрази му Георги Чолаков – шефът на Върховния административен съд (ВАС), който посочи, че предлагането в действителност било самодейност на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет. По думите му няма нарушаване на конституционния принцип на разделяне на управляващите, защото ставало въпрос просто за прехвърляне на пълномощия .

Тезата на Панов обаче откри поддръжка измежду някои депутати. Крум Зарков от Българска социалистическа партия разгласи законовата смяна за продължение на наклонността, при която Народното събрание абдикира от своите пълномощия. „ Законът постановява, че Висш съдебен съвет със свои решения ще изпълва със наличие законовата норма . Това изобщо не е делегация. Това е нарушаване на разделянето на управляващите. Още повече, че става дума за решение на обособени колегии, а не на пленума на Висш съдебен съвет, което основава риск за приемане на противоречащи си решения ”, посочи Зарков.

Като обезпокоително дефинира предлагането и депутатът от „ Атака ” Явор Нотев . „ Ние знаем по какъв начин се основава закон – минава през две четения, опция президентът да наложи несъгласие, да бъде показан пред Конституционния съд. Тук ми се губят тези гаранции , които са известни на всички ”, установи Нотев.

Правосъдният министър Данаил Кирилов отхвърли да разяснява самодейността с аргумента, че идва от самите съдии, и крайното решение е на Народното събрание. Но сподели податливост да я утвърди: „ Смятам, че в огромна степен груповият орган на правосъдната система има висока степен на подготвеност да приоритизира избрани производства по отношение на други , които не демонстрират особена неотложност или нужда, или сензитивност в тази обстановка. ”

Боян Магдалинчев, представляващ Висш съдебен съвет, аргументира предлагането с нуждата да се взимат оперативни решения.

И ДРУГИТЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА

Депутати от ГЕРБ желаят да разрешат на  заемащите високите етажи на властта да подават заявления  за имущество и ползи по антикорупционния закон в период до един месец след анулацията на изключителното състояние. Сега законът изисква годишните заявления да са подадени до 15 май. И защото през вчерашния ден държавното управление предложи изключителното състояние да се удължи до 13 май, това значи, че задължените лица получават отсрочка до 13 юни.  Този период обаче може също да се удължи , в случай че ръководещите решат, че изключителното състояние би трябвало да продължи още по-дълго.

С друга корекция от ГЕРБ предлагат да бъде  анулирана за 2020 година така наречен правосъдна почивка . Става въпрос за интервала сред 15 юли и 1 септември, през който не се организират правосъдни съвещания.

Със законопроекта се вършат промени и в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), с които се предвижда  да не се позволява наложително осъществяване върху приходи   на дебитор в общ размер до минималната работна заплата месечно  – или 610 лева В момента Данъчно-осигурителен процесуален кодекс разрешава общият размер на предпазения приход да бъде до 250 лева месечно. „ С смяната се цели на длъжника да се подсигурява несеквестируем приход, не по-малък от минималната работна заплата, който да му обезпечи най-малък стандарт на живот ”, стимулират се вносителите.

Изменя се и наредбата в закона, засягаща  забавените заплащания по отговорности  в интервала на изключителното състояние. За това време няма да важат последствията от просрочия на жители и юридически лица по контракти за заем и други форми на финансиране, предоставени от банки и финансови институции, и контракти за лизинг. Няма да се ползват предварителна дължимост, повреждане на контракт и изземване на движимости.

Ако жител или юридическо лице  не може да упражни право или да извърши обвързване в периодите , избрани от законите или администрацията, може да подаде стимулирано искане за установяване на нов период. Това може да стане само  по уважителни аргументи , каквито, съгласно депутатите, са карантина, хоспитализация, неявяване от страната по време на изключителното състояние или други непредвидени условия.

От ГЕРБ удовлетворяват и искане, за което доста упорстваха администрацията и бизнесът –  няма да бъдат спирани периодите по Закона за публичните поръчки, както и за концесионните процедури . „ Целта е да може да се откриват и нови процедури, с цел да не се препятства провеждането и възлагането на публични поръчки, както и концесионни процедури по време на изключителното състояние ”, показват вносителите.

Откритите правосъдни съвещания , в това число съвещанията на Комисията за защита на конкуренцията, може да се организират от разстояние, като се обезпечава директно и виртуално присъединяване на страните и участниците, оферират от ГЕРБ. Същото се планува и за съвещанията на държавните и локални органи, комисии, препоръки и други, при изискване, че се  съблюдават условията за кворум и персонално присъединяване .

Военновременни ресурси  ще могат да се освобождават с решение на държавното управление, след стимулирано искане на Националния действен щаб, написа още в плана. Запасите ще се осъществят от отрасловата държавна организация или ще се употребяват за безплатно облекчаване на потребностите на националното стопанство и популацията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР