Спорно решение на косовските власти за плащанията заплашва да разпали

...
Спорно решение на косовските власти за плащанията заплашва да разпали
Коментари Харесай

Косово ударно налага еврото... и разгневи сърбите

Спорно решение на косовските управляващи за заплащанията заплашва да разпали с нова мощ спора сред етнически сърби и албанци и към този момент стана мотив за гневни мнения от Белград, оповестяват международните организации.

Централната банка в Прищина разгласи, че от 1 февруари в цялата страна ще се заплаща единствено в евро - както в брой, по този начин и през цифровите платежни системи. Изключения се вършат единствено за банкови сметки в непозната валута и за преводи в чужбина. Сръбските банкови карти ще работят

Официалното пояснение е, че новата регулация цели да пресече фалшификациите. Освен това, обаче, тя поставя завършек на характерната обстановка с парите в Косово. Въпреки записаната в конституцията " една обща валута ", страната до този миг нямаше такава.
 Косово забрани добива на криптовалута на фона на задълбочаващата се енергийна рецесия
Косово забрани добива на криптовалута на фона на задълбочаващата се енергийна рецесия

За да пести електрическа енергия

Още от фактическото си обособяване от Югославия, обитаемата най-вече с албанци провинция стартира едностранно да употребява първо дойче марката, а от 2002 година - еврото. В същото време, в обитаемоте със сърби елементи на Косово динарът се употребява дружно с еврото - както от локалните институции, по този начин и от жителите и бизнеса. За задачата Централната банка на Сърбия има трезор в град Лепосавич покрай границата.

Две сръбски банки имат клонова мрежа в Северно Косово, заплати и пенсии се изплащат в тази валута, показва Balkan Insight.

Сега едната финансова институция разгласи, че напуща страната до 31 януари, а съгласно медии от западната ни съседка същата орис чака и другата.

Официален коментар от Прищина няма. Сръбски цивилен и бизнес организации обаче не крият терзанието си от протичащото се. " Ситуацията с динарите и заплатите, пенсиите и всичко останало, би трябвало да се позволи благодарение на обществеността, а не пъкъл хок. Защо постановат потреблението на еврото без публично съглашение с Европейски Съюз? ", разяснява пред телевизия Prva Слободан Стошич от локална неправителствена организация.

По думите му това е опит за напън върху етническото малцинство, което " е оживяло през последните повече от 20 години единствено и само благодарение на финансовите запаси, идващи от Сърбия ".
 Косово влага €152 милиона в цифровизация
Малката балканска страна, която ще влага €152 милиона в цифровизация

Да 2030-а година

В Давос сръбският президент Александър Вучич беше безапелационен: " Ще се борим по всевъзможен начин против отпадането на динара в Косово и Метохия. Аз бих платил каквото би трябвало да платя, само че ще платя с динари и ние се борим за това. Нямаме нуклеарна бомба, не можем да се борим с целия свят, само че ще защитим хората си ".

Специалният представител на Европейски Съюз за разговора сред Сърбия и Косово Мирослав Лайчак сподели пред телевизия Pink, че е уведомил Брюксел за обстановката и чака обща позиция на Европейски Съюз по въпроса в най-скоро време.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР