Спореди д-р Роджър Кларк, учен и фотограф, разделителната способност на

...
Спореди д-р Роджър Кларк, учен и фотограф, разделителната способност на
Коментари Харесай

Вашето око е 576 мегапиксела, но въпросът е погрешен

Спореди доктор Роджър Кларк, академик и фотограф, разграничителната дарба на човешкото око е 576 мегапиксела. Ако го съпоставим с 12-те мегапикселовата камера на iPhone 7, това не е по никакъв начин малко. Но какво в действителност значи сходно съпоставяне? Дали човешкото око е аналогично на фотоапарат?

Защо има значение?

От огледално-рефлексните фотоапарати до тв приемниците с плосък екран, хората постоянно търсят устройство, което ще им даде допустимо най-гладката и жива картина. Но бързият прогрес в технологията на оптиката и екраните води до въпроса – в кой миг човешкото око стопира да вижда разликата сред една резолюция и по-висока от нея? Ако знаем резолюцията на човешкото око в мегапиксели, това може да е един от методите да разберем. 

Какво значи това?

Резолюция от 576 мегапиксела значи, че с цел да се сътвори екран с картина, толкоз ясна и отчетлива, че да не можете да различите обособените пиксели, би трябвало да съберете 576 милиона пиксела в пространство с размера на зрителното ви поле. Това допуска оптимална зрителна заостреност в целия обхват. Но в един взор с дължината на снимане на кадър, резолюцията спада до дребна част от това: към 5 - 15 мегапиксела. 

Причината е, че нашите очи имат голям брой дефекти, които не биха били допустими за една камера.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР