Според запознати официални представители на Г-7 идеята се обсъжда преди

...
Според запознати официални представители на Г-7 идеята се обсъжда преди
Коментари Харесай

В Г-7 готвят правила за всички в ЕС за окончателно спиране на износа за Русия

Според осведомени публични представители на Г-7 концепцията се разисква преди срещата на върха на водачите в Япония през май, а задачата е в натиска да се включат и страните членки на Европейския съюз. Предложението към момента се разисква и може да се промени, настояват източниците.

Подходът, който се разисква от дипломатическите представители, ще обърне съществуващия режим на наказания, като целият експорт ще бъде неразрешен, в случай че няма изключения. Съгласно актуалните критерии целият експорт е позволен, в случай че не е подложен на наказания.

Ако водачите на Г-7 одобрят този ход на срещата на върха, ще би трябвало да се контракти какво тъкмо ще бъде изключено, като е доста евентуално медикаментите и селскостопанските артикули - в това число храните - да останат изключени.

Но съществуват евентуални съществени спънки пред реализацията на сходен проект. За да влязат в действие в Европейски Съюз, новите критерии ще би трябвало да бъдат признати от всички членове, а това ще провокира яростни диспути поради евентуалната реакция на фирмите, които към момента изнасят артикули за Русия, както и риска от ответни ограничения от страна на Москва.

Ако бъде наложено съвсем цялостно ембарго върху износа, огромна част от оставащите търговски потоци от тези страни с Русия ще се изпарят. Говорител на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати отхвърли да разяснява вероятността за сходен ход.

Досега глобите са понижили съвсем на половина цената на износа на Европейски Съюз и Г-7 за Русия, като са въведени ограничавания за всичко - от електроника до първокласни артикули. Според основаната в Женева организация Trade Data Monitor това към момента оставя артикули на стойност 66 милиарда $ от Европа, Съединени американски щати, Канада и Япония.

Членовете на Г-7 се притесняват, че това е прекомерно огромна изгода за военната стопанска система на Путин, изключително откакто Москва намира способи да заобиколи глобите, с цел да внася артикули през трети страни. Г-7 и Европейски Съюз постановиха няколко кръга наказания, някои от които включваха гратисен интервал, преди да влязат в действие.

Русия отговори на глобите, като наложи лични забрани за експорт и от време на време понижава енергийните доставки за Европа. Европейски Съюз ще бъде изключително уязвим от рестриктивните мерки върху артикули като медта. Почти цялостна възбрана на износа за Русия може да приближи Москва още повече към Китай, който търси други възможности на глобените артикули.

Европейските страни към момента изнасят артикули за милиарди в Русия

Москва е спряла да разгласява данни за вноса, само че няколко интернационалните наблюдаващи и държавни управления наблюдават износа си за Русия и митническите данни.

Германия, Италия и Полша остават трите най-големи европейски експортьори на артикули за Русия, сочат данните на Trade Data Monitor. В рамките на Г-7 нелекарствените и неселскостопанските артикули, които биха могли да бъдат най-силно наранени, включват коли, шоколад, бира, обувки, цветя и гримове.

Дори и при съществуващите ограничавания Русия е съумяла да внесе някои от глобените американски и европейски съставни елементи посредством трети страни. Това слага все по-голямо внимание от страна на Г-7 и Европейски Съюз върху битката със заобикалянето на глобите, изключително върху усилването на мониторинга на така наречен артикули с двойна приложимост, които могат да служат както за военни, по този начин и за цивилен цели.

В същото време европейските страни търсят от Москва някои артикули, в това число паладий, мед, желязо и никел.

Европейски Съюз може би е достигнал дъното на бъчвата

След 10 пакета наказания против Русия, откогато тя стартира пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари предходната година, Европейски Съюз може би е достигнал дъното на бъчвата, написа в. " Файненшъл Таймс ".

Европейски Съюз наложи на Москва наказания, с които забрани двустранните търговски потоци на стойност над 135 милиарда евро. Това включва съвсем целия импорт на нефт от Русия и износа на доста технологии, машини и електронни артикули. Замразени са активи на стойност 21,5 милиарда евро, принадлежащи на физически и юридически лица, на които са наложени наказания, както и парични средства на Кремъл на стойност 300 милиарда евро.

Според длъжностни лица, работещи по бъдещите наказания на блока, спомагателните дейности евентуално ще се лимитират до разширение на листата на лицата, подлежащи на заледяване на активи и възбрана за пътешестване (в момента това са съвсем 1500 души и над 200 юридически лица), както и до стъпки за стягане на съществуващите ограничения посредством премахване на пропуски.

Предстоят чуванията - срещи сред Еврокомисията и публични представители на страните членки за импровизирано показване на оферти за наказания - за хипотетичния 11-и пакет.

Повечето публични лица признават, че единствените елементи от съветската стопанска система, които остават без наказания, са елементи, без които една или повече страни - членки на Европейски Съюз, не могат да живеят, и затова ограниченията, ориентирани към тях, ще бъдат обект на несъгласие.

" Приключихме ", сподели един от тях. " Ако въведем още наказания, ще има повече изключения, в сравнение с ограничения. "

И въпреки всичко... Икономиката на Русия - към този момент - към момента ще пораства през тази година, а индустрията ѝ към момента действа. (Макар че има най-различни отзиви за това какъв брой дълго може да продължи това.)

Някои страни от Европейски Съюз ще повторят настояванията си за възбрана на износа на нуклеарно гориво и обслужване от Русия - искане, което през последните дни набра скорост с поддръжката на Германия.

Но защото Франция, Унгария и други страни са срещу, те евентуално ще би трябвало да се задоволят с самостоятелни наказания против ръководителите на следената от Кремъл корпорация " Росатом ", както и против съветски длъжностни лица, взели участие в завземането на украинската Запорожка АЕЦ и отвличането на украински деца, написа " Файненшъл Таймс ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР