Според вносителите председателят на Общинския съвет е направил опит да

...
Според вносителите председателят на Общинския съвет е направил опит да
Коментари Харесай

Предсрочно прекратяване правомощията на Иво Пазарджиев искат съветниците от ГЕРБ-СДС

Според вносителите ръководителят на Общинския съвет е направил опит да неглижира плануваната изключителна сесия във връзка затруднения трафик на Дунав мост

Докладна с искане за предварително освобождение на ръководителя на Общински съвет - РусеИво Пазарджиев внесоха групата общински съветници от ГЕРБ-СДС. Мотивите, които акцентират вносителите Станимир Станчев, Елеонора Николова, Деян Недков и Иван Григоров са следните: 

" В разгара на летния сезон, за жителите на град Русе и прилежащите общини и кметства, се сътвори неспособност да живеят и работят обикновено, заради наслагване на няколко аргументи: 1. Насочване на интернационалния трафик на товарни коли през контролно-пропусквателен пункт Дунав мост и образуването на километрични опашки, които на практика блокираха опцията на жителите на град Мартен, на работещите на територията на индустриалната зона  Тера, формирана на територията на някогашния КТМ, както и на работещите на територията на Индустриалния парк да се придвижват свободно..Това невиждано скупчване на товарни коли и хора, създаваше предпоставки за тежки пътно-транспортни произшествия, на екологична злополука и най-вече-на неспособност жителите да пътуват гладко до работните си места,.

Гражданите показаха своето неодобрение, излизайки на митинги и чакаха от Кмета на града и неговата администрация и от Общински съветРусе вземането на бързи и съответни ограничения, дейно взаимоотношение с централната власт на страната, за решение на рисковата обстановка.

Този проблем съответства и с реализацията на водния план от страна на ВИК-разкопаване на съществени артерии, препятстващи придвижването, недобра организация на работния развой, извънредно стеснение за жителите, основаване на неуместни обстановки.

Тези въпроси бяха разисквани от Общински съветРусе и на администрацията на Кмета на общината бе даден период до 10 август 2022 година да подхващат организационни ограничения.

Форсмажорната обстановка постановяваше Общински съветРусе да изслуша Кмета за подхванатите ограничения, както и да вземе незабавни решения.

Група от 17 общински съветници сезира Председателя на Общински съвет с искане за привикване на изключителна сесия с дневен ред:

1.Разяснения от специалисти, по отношение на вероятните решения и периодите, в които ще бъдат осъществени нужните мерки;

2.Разяснения от изпълнителя на контракта за инженеринг на строителния обект ДЗДД ВиК Средна кула 2019, по отношение на периодите и качеството на осъществените ремонтни дейности;

3. Отчет на Кмета за подхванатите дейности.

С по този начин оповестения дневен ред бе свикана изключителна сесия за 26.08.2022 г.- 9 часа.

В навечерието на сесията, Председателят на Общинския съвет господин Иво Пазарджиев насочи покана към жителите, обществениците и съветниците, за среща с Кмета на общината по същите проблеми - предмет на към този момент свиканата сесия.

Видно бе, че администрацията на Кмета, дружно с Председателя на общинския съвет, направиха опит да заобиколят нежеланата от тях сесия, да неглижират работата на общинските съветници и на практика да неодобряват работата им..

Съгласно чл.18 от ЗМСМА  Общинският съвет е орган на локалното самоуправление и се избира от популацията на Общината. Призван е да взема решения по всички въпроси, отнасящи се до жителите, както и да упражнява надзор върху метода, по който извършва пълномощията и отговорностите си Кмета и неговата администрация.

За нас е неприемливо точно Председателят на Общинския съвет да оглави самодейността за практическото неглижиране и бламиране на работата на общинския съвет, касаеща обсъждане и търсене на решения в една двойно сериозна обстановка за града.

Председателят на Общинския съвет наруши едно свое значимо обвързване, записано в член 15,ал.1 т.4 от Правилника за организация и активността, а точно: да подкрепя съветниците в тяхната активност.

Считаме също по този начин, че предвид на практикуване на специалността си на юрист, господин Пазарджиев е в неспособност да уплътнява 8 часов работен ден - всекидневно, той не е в кабинета си, разполагаем на съветниците, на жителите и институциите. Реализираните приходи от свободна специалност сочат на интензивна ангажираност с процесуално посланичество пред съдилищата в град Русе и в други обитаеми места, които обективно препятстват практикуване пълномощията на Председател на общински съвет, която следва да се оцени като трайна неспособност ", се показва в докладната.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР