Според старите български митове и легенди, именно тук, в скалите,

...
Според старите български митове и легенди, именно тук, в скалите,
Коментари Харесай

Село Мечкул, по стъпките на Крали Марко

Според старите български легенди и митове, точно тук, в скалите, ще видите отпечатъци от стъпките на храбрият, несломим левент Крали Марко и неговия кон Шарколия. А съгласно други, че точно той с „ голи “ ръце е подредил скалните фигури. Факт е, че през днешния ден към момента няма научно пояснение по какъв начин тези изваяни камъни, тежащи тонове, са заели тези форми.

 село Мечкул

Село Мечкул, по стъпките на Крали Марко, земята, слънцето, небето и звездите

От локалните поданици ще чуете, че село Мечкул стартира от долината на р. Струма, при Черниче и приключва, чак, там горе, до в. Пирин („ инцидентно “ наименуван Пиринският гигант). Селище разпростряло се от 265 м. надморска височина до 2 593 м. над морското ниво. Може би това е повода тази територия да бъде толкоз богата на цветен скотски и растителен свят.

До село Мечкул може да се стигне с лек автомобил. Разстоянието от София е към 140 км., в посока Благоевград – Симитли – Полето. След това следвате отбивката за село Брежани – Ракитна, малко преди самото село се отбивате в дясно (по черен път) към местността „ Сухопътни войски. МИНА “ (има табелка). Всъщност за малко ще се движите по остарял римски път.

 Село Мечкул, по стъпките на Крали Марко      Село Мечкул, по стъпките на Крали Марко

 

Ако се приближите до западните скатове на местността, ще останете изумени от величествената естествена хубост на България. Пред очите ви ще се открие невероятна панорама от високо над Кресненското дефиле. Река Струма, също криеща дълбоки секрети за себе си, гъвкаво се промъква като змия през големите скални масиви.

Някои археолози допускат, че този регион е бил населяван от хора 7000 година преди новата епоха!

Това неизмеримо място е изпълнено със Свети места. Тук се намира светилището на Св. Мина, скалният масив на Кирил и Методий, Чучулигата, Змията, Лъвската глава. Истинска тайнственост е, че при всяко скално светилище пораства друго по тип дърво.

Всяка година, в денят на Св. Мина, на 11.11, се празнува храмов празник на селото. Църквата носещата името на Светията покровител на фамилията, е издигната след повеля на вуйна Ванга, която помогнала на жена жителка на с. Мечкул.

В моментът, в който стъпите на земята, където в миналото тя е треперила под мощните стъпки на титаните и живите облици запечатани в легендите, ще се почувствате величествени и могъщи. Затаете мирис, огледайте превъзходните скали… Ще видите, че те като че ли оживяват пред очите ви, притихнали, може би чакащи своето време да се разсънят от бездънен многовековен сън…

Част от многото митове, свързани с титаничните скали в село Мечкул

Според друга легенда и недоказана догадка, скалните масиви, с изключително огромни размери, са подреждани в непоколебим ред и форма от титани, по заповед на самият Зевс – богът на небето, гръмотевиците и мълниите.

Веднъж стъпили в село Мечкул, накъдето и да се огледате ще почувствате, че се намирате в голям античен скален град. Мистериите и загадките се преплитат. Тук ще се почувствате в светът на митовете и легендите. Тук времето е друго, като че ли се пренасяте във вековете на титаните, боговете, полубоговете, храбрите юнаци, красивите самодиви, горските феи…

Местните поданици описват, че в миналото е имало голям харман, заслан с плоча от бакър, а девет коня във впряг вършеели житната годишна продукция. Дали деветте коня са в директен смисъл или пазят прикрито обръщение, остава загадка…

Още по-назад във времето – допуска се, че тук е имало древнобългарски безоблачен часовник, който служел и за календар, отразяващ годишните сезони. Всичко това  буди извънредно огромен интерес! Има известна логичност, защото географското разположение на село Мечкул е такова, че слънцето го къпе с лъчите си от изгрев до залез.

 село Мечкул

Друго поверие гласи се, че площта е била паметна. Тук са се събирали античните, с цел да показват почитанието си към съзвездието „ Плеяди “, Полярната звезда, Малката мечка.

Колкото и необикновено да ви звучи всичко написано до тук, неоспорим факт си остава, че скалните фигури пазят своите секрети. Всичко е толкоз феноменално, загадъчно, мистично, магично… Едва ли е дело единствено на природата? Но кой знае…?

Полезна информация:

Село Мечкул, община Симитли, област Благоевград.

Препоръчва се носенето на комфортни облекла и обувки.

До част от скалистите фигури, се минава през тесни и каменисти пътечки.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР