Според Станислав Владимиров причината е некомпетентното управление на ВиКПритокът към

...
Според Станислав Владимиров причината е некомпетентното управление на ВиКПритокът към
Коментари Харесай

Иде режим на водата в Перник. Кметът: Защо хората не са уведомени за сериозния проблем

Според Станислав Владимиров повода е некомпетентното ръководство на ВиК

Притокът към язовир “Студена ” е като в доста суха година, споделят от екоминистерството

Воден режим в Перник вкарват до дни, риск има и за жителите на Радомир и Батановци. Причината е ниското равнище на водата в бент. “Студена ”, съобщи пред медии шефът на ВиК в града Иван Витанов.

Най-вероятно ограничаването за потребление на вода ще е от 18 ноември. Според експерти

в единствения

питеен източник

за района - бент.

“Студена ”, мощно

е намаляло

количеството

вода поради суша

В момента има към 5,6 млн. кубика при размер 25 млн. кубика.

От ВиК-Перник, споделят, че не е имало следено изпускане. За да има такова, би трябвало позволение от държавното управление, а то не е разрешавало.

Вероятно в града ще има вода от 16 до 22 ч всеки ден, в това число и през уикенда. През останалото време - без вода.

“Още през май - след края на снеготопенето, стана ясно, че водата е малко ”, споделят перничани. Тогава от ВиК успокоили, че режим няма да има, евентуално са се надявали на дъждове.

“Ситуацията сега е сериозна, не сме на санитарния най-малко, само че безводието, което имаме към този момент 6 месеца, и доста ниският приток от снеговалежите през предходната зима, изискват стопанисване на водата ”, разяснява регионалният шеф на Перник Ирена Соколова.

Според новоизбрания кмет на града Станислав Владимиров некадърно ръководство на ВиК е повода за водния режим, пред който се изправя в този момент градът.

“Ситуацията

с язовира

бе подценена

и предизборният интервал забави решаването на казуса. Ако имаше реакция по-рано, можехме да отидем на по-мек вид на режим ”, сподели Владимиров.

Според него не може рецесията с водата в Перник да се изяснява със сушата, тъй като през юни в Чуйпетльово, където е вододайната зона на Перник, са паднали 135 литъра дъжд, което е повече от предишни години. Владимиров е безапелационен, че ще ревизира поддържана ли е водата в бент. “Студена ” на несъмнено равнище, с цел да бъде осъществен ремонтът на негова стена по сухия прийом.

“Не слушам никаква конкретика от шефа на ВиК. Дали въпросният господин има нужната подготовка, с цел да ръководи сходна конструкция ”, сподели кметът.

През септември районният министър Петя Аврамова заяви, че строителните действия по ремонта на стената на язовира са приключени. През октомври трябваше да стартира реорганизация на водовземната кула.

От отговора на министър Петя Аврамова на депутатски въпрос не стана ясно каква е повода ремонтът на язовира да се забави. Той стартира през лятото на 2017 година и според подписания контракт трябваше да завърши през януари 2019 година Освен ремонта на язовирната стена трябваше да бъде ремонтиран още напорният тръбопровод, който е дълъг над 200 м, водоземната кула, главните изпускатели и пречиствателната станция. Освен това

в плана беше

включено и

обезпечаване

на аварийно

водоснабдяване

за Перник, което явно не е изпълнено по плана. Той се финансира с 32 млн. лева по заем от Световната банка отпреди 10 години за общинската ВиК инфраструктура.

Владимиров съобщи, че огромният въпрос обаче е за какво перничани не са известени публично от общината, че има толкоз огромен проблем. Владимиров напомни, че е сложил въпроса за пониженото количество на водата преди повече от 2 месеца от парламентарната естрада.

“Тогава желаех отговор от министър Аврамова дали ВиК сдружението се ръководи вярно, само че не получих. Още тогава, когато размерът на водата в язовира доближи 10 млн. кубика, светна алената лампа, че в случай че продължи това засушаване, ще се надигнем пред голяма и тежка рецесия. Но не бяха взети нужните ограничения ”, съобщи Владимиров.

Обемът на язовир “Студена ” е 25,2 млн. кубични метра. Водите му се употребяват предпочитано за питейно-битово водоснабдяване на Перник и околни обитаеми места, както и за промишлено водоснабдяване и произвеждане на електрическа енергия.

Необходимите водни маси за питейно-битово водоснабдяване на Перник и региона от язовира според месечните поръчки на “Водоснабдяване и канализация ” ООД - Перник, от началото на 2019 година са в размер на 1,55 млн. кубични метра на месец, те са задоволени предпочитано в цялостен размер, в това число и през октомври, обясниха от Министерството на околната среда и водите.

Регистрираният приток към язовира от началото на 2019 година е едвам 11,896 млн. кубични метра при предстоящ планиран приток от 30,6 млн. за междинна по мокрота година. Това дефинира притока в язовир “Студена ” до сегашния миг като приток за доста суха година.

Заради размера в язовира и най-малък приток екоминистерството оптимално ограничи водите за промишлени цели.

Заявката на ВиК- Перник, за ноември е задоволена с количествата, утвърдени в годишния график за доста суха по мокрота година с обезпеченост 95%, допълват още от ведомството.

Съгласно прогноза на Национален институт по метеорология и хидрология в четвъртък в Западна България се чакат валежи с количества сред 1 и 5 л/кв.м, а в петък с количества сред 5 и 15 л/кв.м.

И Язовир “Огоста ” е на лунен пейзаж

КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА

С 10 метра е спаднало равнището на бент. “Огоста ” в Монтана поради сушата. Гледката провокира потрес - фрагментите наподобяват по-скоро на лунен пейзаж или пустиня, напукана от тримесечната суша. Водата не се употребява за питейни потребности.

Хората разясняват, че това е най-ниското равнище от години. “Не е имало обилни превалявания от месеци ”, изясняват те. Според синоптиците обаче ноември най-накрая ще постави завършек на сушата.

Големият язовир събира водите на реките Огоста, Бързия и Златица. Строителството му трае 20 година и приключва през 1986 година Под водите му остават две села Живовци и Калиманица, родното село на писателя Йордан Радичков. При суша се демонстрира камбанарията на запустялата черква “Свето Възнесение ”, която при цялостен размер е съвсем под вода.

Водата от язовира се употребява за произвеждане на електричество в двете Водноелектрическа централа - “Кошарник ” и “Огоста ”. Общият му размер е 506 млн. кубични м, като за обезпечаване на техническата сигурност на язовирната стена и недопускане на отрицателни феномени, оптималният целесъобразен размер на завиряване на язовирното езеро при естествени условия е до 392 млн.м3.

Към 7.11.2019 година размерът му е 176,620 млн. м3, което е 35% от общия му размер.

Регистрираният приток към него от началото на 2019 година до края на октомври е 134,2 млн.м3, при предстоящ планиран приток от 255,91 млн. м3. Това дефинира притока в язовир “Огоста ” до сегашния миг като приток за суха година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР