Според секретаря на СДС Илия Лазаров системата за изчисление на

...
Според секретаря на СДС Илия Лазаров системата за изчисление на
Коментари Харесай

СДС: Радан Кънев влезе в Европейския парламент по милост

Според секретаря на Съюз на демократичните сили Илия Лазаров системата за пресмятане на резултатите на европейските избори във връзка с гласовете " не поддържам никого " не е обективна и в резултат на това Радан Кънев е получил мандат " по благосклонност ".

Това съобщи той по време на първата конференция на партията след изборите за Европейски парламент. На нея представители на Съюз на демократичните сили проучиха постигнатите от тях резултати, откакто техният претендент Александър Йорданов завоюва мандат като част от обединената листа ГЕРБ-СДС.

" Мишо Константинов е безусловно прав, че по този начин се пресмятат процентите, само че също по този начин, това не е заслужено. Ако го дадем на Конституционен съд, не съм сигурен какъв ще е резултатът. Това са действителни гласове, които са напълно действителни. Аз не бих желал да съм на мястото на Радан Кънев, който де факто влиза по благосклонност в Европейския парламент ", приключи Лазаров.

Коментарът е по отношение на позицията на социолога Михаил Мирчев, съгласно който вотът " не поддържам никого " е редно да бъде включен в базата за пресмятане наред с гласовете на партиите. По негови думи по този начин " Демократична България " би получила 5,879% от гласовете, или малко под бариерата за приемане на мандат, която е 5,882%.

В отговор на това изказване математикът и избирателен специалист Михаил Константинов съобщи, че изчисленията са осъществени вярно, защото в самия Изборен кодекс е написано тези гласове да се изваждат авансово от базата за пресмятане. Това бе формалната позиция и на представителя на ЦИК Александър Андреев, съгласно който няма неточност при разпределението на мандатите.

Местни избори

Председателят на Съюз на демократичните сили Румен Христов разяснява, че Съюз на демократичните сили най-вероятно ще бъде с ГЕРБ и за локалните избори. ой разяснява, че изборите са минали доста тежко и регистрира ролята на премиера Борисов като извънредно позитивна за резултатите, реализирани от листата.

" Видях една доста проведена партия. Видях какво бяха създали те на местата на техните срещи. Включването на премиера Бойко Борисов по-активно способства за смяна на тренда при започване на акцията ", съобщи той.
Според него е явно, че съюзът е проработил добре и има капацитет да се развива, само че към този момент са водени единствено бегли диалози в тази тенденция.

" Ние имаме едно решение, което дава независимост на нашите локални структури да вземат решение по какъв метод ще се явят на есен за локалните избори, като възбраната е към Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. На множеството места най-вероятно ще бъдем дружно с ГЕРБ. Това го желаят нашите структури и структурите на Политическа партия ГЕРБ. Местната власт е извънредно значима ", добави Христов. Той още разяснява, че от партията ще работят за участие в България в еврозоната и в Шенген.

На въпроси по отношение на " Демократична България " Христов отговори, че Съюз на демократичните сили е атакувана най-много от тези, които са били част от партията " да намажат филийката ". " Тези, които бяха пристигнали за облаги, от дълго време напуснаха ", добави той.

По думите на Христов са водени договаряния с Демократична България в продължение на 5 месеца, само че изискванията, сложени от тях, били " унизителни " за Съюз на демократичните сили.

" Да, несъмнено, в случай че ние бяхме задно, сигурно щяхме да имаме двама, в случай че не и повече евродепутати, тъй като с силата на събирането може би щеше да даде по-добър резултат. Но в политиката с изключение на прочувствено, би трябвало да се работи и рационално. "

Той още разяснява, че не е несъмнено до каква степен групировката въобще е дясна, по тази причина изборът на Съюз на демократичните сили да се коалира с ГЕРБ е нещо " разумно ".

" Какво по-логично от това, най-старата демократична групировка да направи съюз с най-голямата дясна групировка сега... тъй като каквото и да приказваме, ГЕРБ е припозната от ЕНП, води дясна политика, даже да е на необятна база - тя е в прочут смисъл народняшка, тъй като е доста по-широка базата в сравнение с Съюз на демократичните сили ", разяснява още Христов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР