Според създателя на микроархитектурата Zen Джим Келър, който вече напусна

...
Според създателя на микроархитектурата Zen Джим Келър, който вече напусна
Коментари Харесай

Джим Келър: процесорите AMD Zen 5 се оказаха плашещо бързи

Според основателя на микроархитектурата Zen Джим Келър, който към този момент напусна AMD, процесорите от идващото потомство на архитектурата, Zen 5, са се оказали „ плашещо бързи„. Келър, който в този момент оглавява стартъпа Tenstorrent, сподели на една от лекциите си графика, показваща продуктивността на няколко конкурентни чипа от разнообразни разработчици, в това число данни за чиповете Zen 5, които към момента не са излезли на пазара.

Келър е освен пионер в основаването на микроархитектурата Zen, само че и е работил за някои от най-големите IT компании в света, в това число Apple. При неналичието на публична информация от AMD, неговите изказвания са доста значим източник на информация. В речта си пред студенти в Индия Келър сподели слайд с данни за продуктивността на разнообразни сървърни процесори, в това число чипове с всички генерации на архитектурата Zen (Naples на Zen, Rome на Zen 2, Milan на Zen 3 и Genoa на Zen 4), най-новия чип Sapphire Rapids на Intel, личните процесори на Amazon, бъдещият процесор Grace на NVIDIA и чипът Zen 5 на AMD.

Струва си да се означи, че сървърните решения на AMD в доста връзки са доста сходни с процесорите, създавани за потребителския пазар – и двете платформи употребяват едни и същи чипсети. С други думи, съществува директна връзка сред данните за продуктивността на сървърните чипове Zen 5 и продуктивността на бъдещите чипове Ryzen 9000, които евентуално ще излязат на пазара през идната година.

Информацията е от бенчмарка SPEC CPU 2017 INT Rate, който е промишлен стандарт за процесорите от корпоративен клас и мери еднонишковата целочислена продуктивност вместо продуктивността с плаваща запетая. Според Tenstorrent чипът Zen 5 е бил с 30% по-бърз от процесорите със Zen 4. Келър също по този начин уточни относителните работни честоти и тук Zen 5 е малко по-напред от Zen 4. Съобщава се, че Zen 5 може да извършва с 23% повече указания на един тактов цикъл (IPC), в съпоставяне със Zen 4.

Ако се съди по продуктивността на всички версии на Zen в този рейтинг, числата значително подхождат на метода, по който продуктивността на процесорите Ryzen нараства с всяко потомство, в това число продуктивността при игрите. Докато разликата сред Zen и Zen 2 не беше толкоз огромна, с появяването на Zen 3 имаше първокласен скок, а Zen 4 на собствен ред също не е толкоз надалеч зад Zen 3. Сега се чака скок в продуктивността с появяването на Zen 5.

Самият Келър е значим източник на информация. Навремето той бе основният проектант на K8 – архитектурата на именития чип Athlon 64. По-късно се насочва към Apple, с цел да ѝ помогне да завоюва мощни позиции на пазарите на смарт телефони със личните си чипове от серията Apple A, а през 2012 година се завръща в AMD, с цел да управлява създаването на архитектурата Zen. След това за малко се реалокира в Tesla, с цел да подкрепи създаването на чиповете за системите за самостоятелно шофиране, през 2018 година се реалокира в Intel, а при започване на 2023 година оглавява стартъпа Tenstorrent. Малко евентуално е експерт от подобен диаметър да не е осведомен със протичащото се в AMD и по-специално в Zen 5.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР