Според резултатите от последното проучване на Евробарометър във връзка с

...
Според резултатите от последното проучване на Евробарометър във връзка с
Коментари Харесай

65% от гражданите в еврозоната вярват в ползите за страната си от еврото

Според резултатите от последното изследване на Евробарометър по отношение на еврозоната, 76% от запитаните са на мнение, че единната валута е от изгода за Европейски Съюз.

Това е най-голямата поддръжка, регистрирана от въвеждането на монетите и банкнотите в евро през 2002 година насам, и съставлява нарастване с 2 процентни пункта спрямо миналогодишните рекордни равнища. В допълнение 65 % от жителите в еврозоната считат, че еврото носи изгоди на страната им, което също е най-високото отчитано до момента ниво.

Еврото е млада валута, която тази година навърши 20 години. Въпреки това европейците ясно виждат практическите изгоди от него в всекидневието си. 80% от интервюираните са съгласни, че с еврото е по-лесно да се прави бизнес през граница, да се съпоставят цените и да се пазари в други страни, в това число онлайн. Абсолютното болшинство от запитаните в еврозоната също по този начин е на мнение, че с помощта на еврото пътуванията са станали по-лесни и по-евтини.

Еврото е знак на единството на Европа и нейната мощ в международен мащаб. Днес то е валутата на 340 милиона европейци в 19 страни членки.

Осезаемите изгоди от него за всички са постоянните цени, по-малките разноски за финансови интервенции, предпазените спестявания, по-прозрачните и конкурентни пазари, увеличената търговия, по-лесното пътешестване и по-високият витален стандарт.

На въпроса по отношение на координацията на икономическата политика, в това число бюджетните политики, 69% от европейците дават отговор, че е нужна по-голяма съгласуваност в еврозоната, а единствено 7 % биха желали да има по-малко съдействие.

Силна е и поддръжката за икономическите промени (80 % от запитаните), имащи за цел да се усъвършенства успеваемостта на националните стопански системи. Това проличава и от националните резултати, показващи ясно болшинство във всички страни от еврозоната.

65% от запитаните поддържат премахването на неуместните монети от един и два евроцента посредством наложително закръгляване на крайната цена на покупките в магазините и супермаркетите до най-близките пет цента. В 16 от 19-те страни от еврозоната тази концепция се поддържа от безусловно болшинство.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разяснява: " Изминаха съвсем 28 години, откогато подписах Договора от Маастрихт, само че не преставам да имам вяра, че това е най-важният автограф, който в миналото съм полагал. През последните пет години работихме интензивно, с цел да преодолеем рецесията в Европа, с цел да подсигуряваме, че изгодите от работните места, растежа и вложенията доближават до всички европейци, и с цел да създадем европейския стопански и паричен съюз по-силен от всеки път. "

Валдис Домбровскис, заместник-председател на Комисията, отговарящ за еврото и обществения разговор, финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазари, изясни: " Днес еврото е по-силно от всеки път и, заменяйки 19 разнообразни валути с една-единствена, носи многочислени изгоди на хората, предприятията и страните. Не е случайност, че множеството европейци утвърждават еврото. "

Комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси добави: " Отдавна отминаха дните, когато целостта на единната валута беше под въпрос. Еврото е един от най-големите европейски триумфи и донесе осезаеми изгоди както за европейските жители, по този начин и за предприятията и държавните управления. " /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР