Според разследване на Би Би Си командоси от САС в

...
Според разследване на Би Би Си командоси от САС в
Коментари Харесай

Британски командоси многократно са убивали невъоръжени афганистанци

Според следствие на Би Би Си командоси от САС в Афганистан неведнъж са убивали арестувани и невъоръжени мъже при подозрителни условия.

Новополучени военни отчети сочат, че едно поделение може да е умъртвило нелегално 54 души в границите на шест месеца, съобщи Българска телеграфна агенция. Би Би Си откри доказателства, съгласно които някогашният началник на специфичните сили не е предал доказателства за следствието на убийството.

Би Би Си схваща, че военачалник сър Марк Карлтън-Смит, някогашен командващ специфичните сили на Обединеното кралство, е бил осведомен за хипотетичните противозаконни убийства, само че не е предал доказателствата на Кралската военна полиция (КВП), даже откакто КВП е почнала следствие за ликвидиране против подразделението от командоси. Генерал Карлтън-Смит, който стана началник-щаб на сухопътните войски, преди да се отдръпна от поста предишния месец, отхвърли да разяснява тази публикация, показва Би Би Си.

" Панорама " на Би Би Си проучва стотици с оперативни доклади на САС, в това число отчети, обхващащи повече от дузина нападения по метода " убий или залови ", осъществени от едно поделение на командосите в провинция Хелманд през 2010-2011 година

Лица, които са служили в САС по време на тази задача, описват пред Би Би Си, че са станали очевидци по какъв начин командоси са убивали невъоръжени хора по време на нощни акции. Те също по този начин споделят, че са виждали по какъв начин бойци употребяват по този начин наречените " хвърлени оръжия " - АК-47, които оставят на мястото на случая, с цел да оправдаят убийството на невъоръжено лице.

Няколко души, служили в специфичните сили, обявиха, че подразделенията на САС се състезават между тях за най-вече убийства и че подразделението, което Би Би Си е проверила, се е опитвал да реализира по-голям брой трупове от този на сътрудниците си, които е заменило в Афганистан. Вътрешни имейли демонстрират, че офицери от най-високите командни равнища на специфичните сили са знаели, че има опасения за вероятни противозаконни убийства, само че не са докладвали съмненията на военната полиция, макар че са били задължени по закон да го създадат.

Британското министерството на защитата декларирало пред Би Би Си, че не може да разяснява съответни изказвания, само че че отводът от коментар не би трябвало да се приема като приемане на фактическата меродавност на изказванията. За задачите на последното следствие Би Би Си проучва новополучени оперативни отчети, в които в детайли са разказани нощните нападения на САС. Британските публицисти откриват поразително сходни отчети за афганистански мъже, които са били убити, тъй като са извадили автомати АК-47 или ръчни гранати иззад пердета или други мебели, откакто са били арестувани. Нито едно от доказателствата не е предадено на военната полиция. Би Би Си открива, че вместо това изказванията, съдържащи опасенията, са били сложени в класифицирано досие с стеснен достъп за " непотвърдена информация за убийства без съд и присъда ", налично единствено за шепа висши офицери от специфичните сили.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР