Според районния кмет на Лозенец от Демократична България Константин Павлов

...
Според районния кмет на Лозенец от Демократична България Константин Павлов
Коментари Харесай

Ще получат ли районните кметове повече власт

Според районния кмет на " Лозенец " от " Демократична България " Константин Павлов би трябвало да има финансова децентрализация за регионите в София. Колежката му от ГЕРБ Савина Савова счита, че работата на районния кмет не е обвързвана единствено с изразходването на обществени средства, а с решаването на действителни въпроси на хората

© Надежда Чипева Част от тематиката Как ще се ръководи София
Повече бистрота в общинския съвет

Основните политически групи единомислещо се ангажират с промени в досегашния метод на работа

Ще се подвигат ли налозите

Откъде общината ще увеличи приходите си, откакто намалее притокът от еврофондовете

Бизнесът на общината

Как ще се реформират и ръководят столичните общинските сдружения и ще спре ли източването на " Топлофикация "

Малките в огромната игра за София

Как ще се ръководи столицата при новата настройка в общинския съвет и при районните кметове

Паркинги посредством публично-частно партньорство в София

Може ли общината да притегли частни капитали при решаването на казуса с паркирането

Ще си върне ли общината " Софийска вода "

Бъдещето на концесията на ВиК мрежата ще се взема решение в границите на този мандат
Районните кметове в 24-те софийски региона се намират в парадоксална обстановка. Те са определени мажоритарно и поради стратегия, с която са се явили пред гласоподавателите, само че на процедура няма по какъв начин да я извършват заради мощно лимитираните си пълномощия.

Кметовете на столичните региони ръководят квартали с население с размерите на междинен и даже огромен регионален град - да вземем за пример в регион " Младост " живеят към 120 хиляди души, или колкото в Стара Загора и Плевен, само че те не разполагат със личен бюджет. Което значи, че за всяка детска площадка, която районният кмет желае да построи, или за всяка дупка или ремонт на квартална улица би трябвало да се моли на кмета на Столичната община или на общинския съвет. Както споделя кметът на регион " Възраждане " от ГЕРБ Савина Савова, " безусловно се подреждаш в общината, движиш въпроса от бюро на бюро, до момента в който не го доведеш до дъно ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " В София има 24 региона и ние работим в конкуренция за всяко нещо. Дали ще е спортна зала в " Люлин " или нещо в регион " Надежда " или " Младост " - за всеки кмет е значимо, тъй като зад него стоят ползите на неговите съграждани ", прибавя тя.

Забравените пълномощия

Районните кметове обитават в неустановено състояние от началото на демократичните промени. До 2007 година не бяха избирани, а се назначаваха от Столичния общински съвет (СОС) по предложение на кмета на София. По време на държавното управление на тройната коалиция с министър председател Сергей Станишев изборните правила бяха изменени с обещанието на тогава ръководещата Българска социалистическа партия за законодателни промени, които да дадат на районните кметове повече пълномощия, в това число да разполагат и със независим бюджет. Това обаче остана единствено положително желание, евентуално тъй като социалистите не завоюваха нито едно място за областен кмет в София. Когато ГЕРБ стартира да ръководи столицата, не промени нищо, евентуално пък тъй като печелеше множеството от кметските места в софийските региони и те се трансфораха в проекция на централната администрация.

След последните локални избори това състояние е доста променено, тъй като ГЕРБ загуби кметския избор в половината столични региони. В осем от тях ще ръководят кметове от " Демократична България ", в един - Българска социалистическа партия, а в два от регионите отпред ще са самостоятелни кметове. Този пробив на опозицията в София още веднъж сложи на дневен ред даването на повече пълномощия на районните кметове. Защото, както споделя новоизбраният кмет на " Лозенец " Константин Павлов от " Демократична България ", районните кметове са " директно определени от жителите и упованията към тях са доста високи ".

" Лицето на локалната власт пред жителите на региона е районният кмет. Без задоволително автономия да взема лични решения и да може да усъвършенства работата неговата активност не би била задоволително ефикасна ", уточни той.

Може ли да има децентрализация

Основните политически сили - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и " Демократична България ", са наясно, че с цел да има същинска децентрализация, трябват законодателни промени, за каквито няма настройка в Народното събрание. Според опозицията обаче Столичният общински съвет може да делегира пълномощия на районните кметове, тъй че те да имат повече автономия при вземането на решения. " Нашата поръчка е до 20% от приходите на региона да се връщат към него ", сподели ръководителят на групата на " Демократична България " в СОС Методи Лалов. Колегата му Владислав Панев добави, че по този метод ще се сътвори конкуренция сред районните кметове. " Делегирайки 20% от бюджетите на регионите, ще подтикваме конкуренцията сред обособените региони, тъй че да се види след 4 година кой се е справял добре и кой не ", счита той. От Българска социалистическа партия оферират общината да отделя по 20% за регионите, само че от финансовата си стратегия. " В рамките на капиталовата част по предложение на регионите и след координиране с публични препоръки и неправителствени организации може да се реши каква част да залегне в бюджета и какво тъкмо да се прави в съответните региони ", изясни ръководителят на групата Калоян Паргов. Според съпартийката му Милка Христова на районните кметове би трябвало да се даде опция сами да дефинират какво да се прави в обособените региони. " В кварталите " Кръстова вада " и " Манастирски ливади " желаят детски градини. В " Младост " желаят спортни площадки. Местните общности също би трябвало да дефинират какво да се прави, а освен общинският съвет и столичната администрация ", счита тя.

Независимият консултант Борис Бонев подсети, че би трябвало да се прави разлика сред цивилен бюджет и капиталови разноски. " Гражданският бюджет е нещото, което би трябвало да се взема решение от локалните общности. А капиталовите разноски са тези, които демонстрират някакъв проект, който обаче би трябвало да се прави от специалисти. И ето да вземем за пример едно евентуално решение - за какво всеки областен кмет да не прави един личен проектобюджет, който да стане интегрална част от огромния бюджет на общината ", сподели Бонев.

Какви опасности крие

От ГЕРБ обаче считат, че тези оферти крият и рискове. " Относно предлагането 20% от постъпленията в съответния регион да остават за него би трябвало да сме доста деликатни, защото разликите сред обособените региони са големи и може да се получи дисбаланс в развиването на регионите, което да докара до София на няколко скорости ", уточни ръководителят на СОС Елен Герджиков. Другото му основание е, че няма по какъв начин да се делегират повече пълномощия на районните кметове, тъй като няма механизъм за надзор върху тях: " Така е устроено административното разделяне на София, че няма районни общински препоръки, а би трябвало да е ясно кой управлява тези 20% или каквото се дава на районния кмет. "
Според ръководителя на групата на ГЕРБ Малина Едрева предходният общински съвет към този момент е дал пълномощия на районните кметове. " Ремонтите и строителството на детските градини и учебните заведения е напълно децентрализирана активност. Но не може да отделим един бюджет и да го предоставим на районна администрация, до момента в който законодателната рамка, съгласно която няма областен общински съвет, е такава ", споделя и тя.
Проблем е и това, че за разлика от столиците на други европейски страни множеството средства, които генерира София, не се връщат в столицата. " Имаме лични доходи, само че те са солидарни с цялата страна ", добави Едрева.

Милка Христова също предизвести, че би трябвало доста да се внимава с делегирането на пълномощия на районните кметове, " с цел да не се дава опция те да се трансфорат в репресивна мярка във връзка с неуместните ". " Ако на областен кмет му дадеш да реализира инспекцията по правда на строителството, нали се сещате, че това е авансово обречена идея. Така се случи с " Младост ", където някогашният кмет Десислава Иванчева получи пълномощие да ревизира законността на градежите, а нямаше основен проектант ", напомни тя. Какво мислят районните кметове

Според кмета на " Лозенец " Константин Павлов промяната в локалната власт е наложителна. " Тя не включва единствено финансовата децентрализация, само че и въвеждането на общински препоръки по региони ", уточни той и добави, че " не е прелестно за всеки разход човек да се моли на огромната община ". " В нашата стратегия е записано, че ще предложим към 2% от бюджета на Столичната община да се разпределя от жителите, тъй като считаме, че тези най-дребни, най-дразнещи неща, които се набиват в очите на хората, само че за администрацията стоят може би периферно, рядко получават нужното внимание. Смятаме, че е наложително жителите да имат думата по изразходването на част от общинския бюджет ", сподели Павлов. Той счита, че централизираната система на разпределението на средствата води до диспропорции - " сега общината обръща доста повече внимание на огромните планове, а за по-малките неща по-рядко се намира запас ".

Според Савина Савова пък работата на районния кмет не е обвързвана единствено с изразходването на обществени средства. " В доста случаи има въпроси, които засягат цели жилищни комплекси или хиляди хора и решаването им не е обвързвано с финансиране. Така че положителната връзка и организация от страна на районния кмет, от метода му на работа с другите институции и познаване на проблемите в дадения регион също е част от ръководството на региона. Савова даде образец с цветната борса наоколо до пазара " Димитър Петков ", която е планувана за учебно заведение, само че в имота имало и реституирани частни парцели. По думите й районното кметство е съумяло да реши устройствения проблем и е освободило общинския терен, на който в най-скоро време ще стартира да се строи учебното заведение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР