Според публикувано в сряда всеобхватно проучване на пазара на труда

...
Според публикувано в сряда всеобхватно проучване на пазара на труда
Коментари Харесай

Инфлацията изяжда историческото повишение на заплатите във Великобритания

Според оповестено в сряда всеобхватно изследване на пазара на труда английските служащи са получили най-голямото нарастване на седмичното си заплащане от най-малко четвърт век насам, като темпът на повишаване на приходите на дамите изпреварва този на мъжете, оповестява Reuters.

Седмичните приходи на заетите на цялостно работно време са се нараснали с 6,2% през 12-те месеца до април - интервалът, обзет от последното Годишно изследване на работното време и приходите (Annual Survey for Hours and Earnings - ASHE), което се изготвя от формалната английска статистическа организация - ONS. Това е най-бързият растеж, откогато през 1997 година стартира да се водят сравнителни разбори.

Въпреки нарастването обаче средствата на хората действително понижават поради още по-големия скок на инфлацията през 12-те месеца до април, подчертава още осведомителната организация. Средните седмични приходи на наетите на цялостно работно време са намалели с 1,5% на годишна база, когато са поправени с показателя на потребителските цени, включващ жилищните разноски на притежателите, пресмята ONS.

Увеличението на седмичните приходи е най-силно при чиновниците на цялостно работно време в частния бранш, чиито приходи са скочили с рекордните 7,7%, до момента в който при сътрудниците им в обществения бранш нарастването е 3,7%, което е по-бавно от 4,9 % година по-рано.

Средното седмично заплащане на всички мъже се е нараснало с 6,8%, изоставайки от нарастването с 9,1% при дамите, макар че разликата в растежа на заплащането е по-малка, когато се вземат поради единствено чиновниците на цялостно работно време.

Иначе междинната седмична заплата на дамите, работещи на цялостно работно време, е била с 13% по-ниска от тази на мъжете.

Националната статистическа работа оповестява, че най-голямото нарастване на заплатите по браншове е записано в по-нископлатените специалности, като тези в областта на грижите, отдиха и другите услуги са се нараснали с 9,4%.

Медианата на брутните годишни приходи за всички чиновници на цялостно работно време се е повишила с 5,8% до 34 963 паунда, което е малко по-малко нарастване от 5,9% през 12-те месеца до април 2022 година

Английската централна банка се притеснява, че този ритъм на повишаване на заплатите във Англия може да сътвори ценова серпантина. Очаква се тя да резервира лихвените проценти за второ следващо съвещание в четвъртък и да алармира за желанието си те да останат високи за по-дълго време.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР