Според психолозите, мъдростта е способността да се преценяват правилно нещата,

...
Според психолозите, мъдростта е способността да се преценяват правилно нещата,
Коментари Харесай

Мъдър човек ли сте: 5 знака, които неоспоримо го доказват

Според психолозите, мъдростта е способността да се преценят вярно нещата, тяхната същина и взаимовръзка. И освен това освен от позиция на личния ни опит, а допустимо най-общо и без да робуваме на предубеждения и стандарти.

Нека да забележим 5 знака, които потвърждават вашата мъдрост.

Вие се самообразовате и развивате

„ Аз знам, че нищо не знам “ – и до през днешния ден крилатата фраза на древногръцкия мъдрец Сократ не престава да бъде настояща. Нещо повече, въпреки че актуалният човек разполага с доста повече информация, както и с способи за приемането й, цялостен един живот не е задоволителен, с цел да научим и разберем всичко от личния си опит, оповестява happy-woman.bg. В същото време същинската мъдрост се крие не в хвалбите за добитите от нас познания, а в умеенето ни деликатно да ги съхраняваме, усилваме и употребяваме без непотребни демонстрации. Напротив - колкото повече научаваме, толкоз по-скромни сме склонни да ставаме. С всяко ново изобретение мъдрите хора осъзнават какъв брой доста към момента имат да учат.
свързани новини6539на 22.04.202110909на 07.10.2020
Не отлагате живота си и не живеете в предишното

Мъдростта е способността да приемем, че най-важното нещо се случва тъкмо тук и в този момент. Ние непрекъснато следим какъв брой сме продуктивни, мислим по какъв начин да използваме вярно ресурсите на бъдещето и проучваме следствията от предишното, забравяйки за себе си в сегашния миг. Най-жалкото е, че по този начин пропущаме хубостта на действителния живот. Мъдрият човек живее в сегашното и употребява всяка една негова скъпа минута.

Не се страхувате да вършиме неточности

Когато признаем нашите неточности, мозъкът ни става по-активен и усвояваме по-добре информацията. Американският психолог Ханс Шрьодер е провел опит, в който поканил първокласниците да преминат през компютърна игра с съзнателно неправилни сюжети. Когато още веднъж се изправили пред „ рисков миг “, мозъците на участниците обмисляйки доста по- обширно предходните си неточности и новите решения. Следователно, няма по-добър преподавател за нас от личният ни опит. Само този, който не прави нищо, не бърка и ние се учим единствено от личните си неточности. Затова мъдрите хора в никакъв случай не пропущат опцията да пробват нещо ново, без да се опасяват от неправилни стъпки.

Общувате с разнообразни хора

Мъдростта се показва и в способността да се възприемат всички хора такива, каквито са, без розови очила или пристрастия. Разбирате, че другите имат право на своите вярвания и неточности, възгледи, тъкмо както и вие самите. Мъдрите хора са способни да се слагат на мястото на другия човек и да погледнат на обстановката от разнообразни гледни точки.

Имате лично мнение и търсите лични решения

Често живеем съгласно разпоредбите, наложени ни извън и вземаме решения въз основа на признатите модели на държание. Мъдрите хора не разчитат на общоприети подходи, а търсят свои лични решения, слагат под подозрение непознатото мнение и задават въпроси – неведнъж неуместни. Мъдрият човек знае, че сред черното и бялото има голям набор от доста разнообразни нюанси. Придобиването на мъдрост е непрекъснато търсене, в което можем да формираме личните си възгледи и вярвания, да открием своята характерност и да продължим напред.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР