Според проучванията годишната инфлация на потребителските цени в Турция се

...
Според проучванията годишната инфлация на потребителските цени в Турция се
Коментари Харесай

Годишната инфлация в Турция се понижи през юни

Според изследванията годишната инфлация на потребителските цени в Турция се чака да продължи да се намалява през юни, само че месечната стойност се чака да остане настойчиво висока, заяви Анадолската организация.


Данните от тази седмица се чака да покажат, че годишната инфлация се е намалила до към 39,47 %, което е лек спад по отношение на 39,59 % през май, съгласно медианната оценка в анкета на Ройтерс измежду 11 икономисти, като прогнозите варират сред 36,30 % и 40,30 %.

Годишният индикатор означи повече от 4 пункта спад през май, откакто даването на безвъзмезден природен газ от Анкара през този месец компенсира други покачвания на цените, до момента в който измерителят на инфлацията, който изключва цените на силата, още веднъж се увеличи.

Средната оценка в анкетата на Ройтерс за месечната инфлация през юни беше за покачване от 4,84%, като прогнозите варираха сред 2,50% и 5,50%, което частично се дължеше на внезапния спад на турската лира.

Други фактори, които способстваха за месечното покачване, бяха общото нарастване на цените във всички браншове, в това число повишаването на бензина, благородните метали, бранша на услугите, колите и тютюна, обявиха икономисти.

Междувременно цените на дребно в най-големия турски град Истанбул се покачиха с 3,46% на месечна база през юни при годишно нарастване от 55,19%, оповестиха в събота от Търговската камара на Истанбул (ITO).

Цените на едро в града, в който живее към една пета от 85-милионното население на Турция, са се нараснали с 4,32 % на месечна база през същия интервал, което съставлява годишно нарастване от 64,27 %, оповестиха от ITO.

Откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган беше избран отново на 28 май, икономическите управляващи на Турция започнаха стъпки за битка с инфлацията, в това число смяна на курса след две години на парично облекчение.

Миналия четвъртък централната банка на страната усили главния си лихвен % с 650 базисни точки, като увеличи едноседмичната си репо рента до 15%. Паричният орган опрости и някои от макропруденциалните ограничения, които прилагаше в устрема си да увеличи курса на лирата.

Спадът на лирата се отразява на цените на вътрешния пазар, подхранвайки инфлацията в подвластната от вноса страна.

Средната оценка в анкетата на Ройтерс за годишната инфлация в края на годината възлиза на 51,5%, като прогнозите на осем икономисти варират сред 38,60% и 55,30%.

Инфлацията се увеличи в края на 2021 година при обезценяването на турската лира, до което се стигна, откакто страната избра курс на облекчение, вследствие на който централната ѝ банка понижи главния си лихвен % от 19% на 8,5% през 2021 година Годишният показател на потребителските цени (ИПЦ) доближи 24-годишен връх от над 85% през октомври предходната година, преди да отслабне.

След преизбирането си Ердоган пренареди икономическия си екип, като притегли Мехмет Шимшек, почитан деец в политиката, за министър на финансите и финансите, а Еркан, някогашен банкер от Уолстрийт, за шеф на централната банка./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР