Според прословутия ваксинационен план за имунизация на населението, учителите имаха

...
Според прословутия ваксинационен план за имунизация на населението, учителите имаха
Коментари Харесай

Вярват ли учителите в уроците, които преподават

Според прословутия имунизационен проект за имунизация на популацията, учителите имаха достойнството да бъдат втората група хора, които ще могат да се имунизират, след медиците на първа линия.  Желаещите обаче не са доста – в края на предходната година министърът на образованието Красимир Вълчев оповести резултати от допитване измежду преподавателите, от която стана ясно, че изявилите предпочитание да си слагат доза против Covid-19 са по-малко от 20%. В същото време 15% са отказали изрично да си слагат ваксина а 29% са дали отговор, че по-скоро няма да го създадат. Това значи че съвсем половината учители – 44% са скептични към науката, чийто артикул е имунизацията.

Но по какъв начин тогава преподават нещо, в което не имат вяра?

Урок за имунизациите

За човешкия имунитет се учи в 8 клас – утвърдената образователна стратегия от МОН планува това да се учи часовете по биология още в първия стадий от гимназиалното образование. Тогава научаваме, че имунитетът е цялост от биологични процеси и механизми, служещи за отбрана на организма от молекули, кафези и микроорганизми, които носят непозната генетична информация и са рискови за него. Имунитетът бива два типа – присъщ и добит. Първият включва всички неспецифични вродени защитни фактори само че не постоянно е ефикасен, защото той е в непрекъсната подготвеност да работи против всички вероятни патогени. По тези аргументи поражда и добития имунитет, който се реализира след проникването на патогена в макроорганизма и който е доста по-бърз и по-силен.

Именно това се случва при имунизацията – придобиваме имунитет. Ваксините работят на един и същи принцип, без значение против какво са основани – те се тестват в лабораторията върху кафези, по-късно върху животни, а най-сетне – върху хора, изявили непринудено предпочитание да се включат в теста. Ваксината против Covid-19 се основава на технологията на молекулите на осведомителната РНК (иРНК) и разрешава на клетките да създават безвредни фрагменти от вирусни протеини, посредством които човешкото тяло построява имунен отговор. По този метод за предотвратява следваща естествена зараза в организма.

Когато имунизацията се сложи, човешките кафези създават фрагменти от тъй наречените „ протеин с шип “ –  протеин на външната повърхнина на вируса, който навлиза в клетките на организма,за да се възпроизведе и да аргументи заболяване. След това имунната система възприема този протеин като непознат и създава естествени защитни детайли, познати ни като антитела и се пази против вредителя. Голяма част от имунизациите съдържат адюванти, които нервират организма имунната система в допълнение и усилват имунния отговор.

Когато учителите не си знаят урока

Възможно ли е учители, които са отдали целия си живот на това да учат другите, в действителност да не са научили същите тези уроци? Оказва се, че да – шефът на 107 ОУ „ Хан Крум “ Данко Калапиш показа преди дни в ефира на NOVA, че над 50 на 100 от учителите и непедагогическия личен състав са се записали в листата за имунизация. Но измежду тях има и такива, които изрично са отказали.

”Аз съм срещу имунизирането и не съм в описите. Мисля, че не сме задоволително осведомени за имунизациите. Не се знае какъв брой са качествени ”, декларира Вяра Мукова, която преподава на възпитаници от първи до седми клас.

Изглежда тя не се замисля, че като преподавател има обществен ангажимент да дава образец на останалата част от обществото, освен на неговите деца. Не си е направила труда да се поинтересува от детайлите към състава на Pfizer и Moderna, само че все пак има построено изрично мнение – „ Аз съм срещу имунизирането “.  Ако представителите на прослойката, посветена напълно на науката и разпространяването й, в действителност не имат вяра в науката, те подкопават цялото публично мнение. Това е рисково за всички –когато образован човек заема сходни крайни позиции, неосновани на обстоятелствата, образецът му следват и необразованите. Те построяват мирогледа си на база водачи на мнение, посредством които усвояват информацията за света. 

А при по-различна настройка връщането на учениците в класните стаи би се случило доста по-скоро...

Вижте още на идната страница
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР