Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по

...
Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по
Коментари Харесай

Слабо намаляване на заетостта при нарастване на средната работна заплата в края на 2018 година

Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правно отношение в България понижават в края на декември 2018-а година с 26,3 хиляди, или с 1,1% по отношение на третото тримесечие, като доближават 2,29 милиона. В същото време междинната месечна работна заплата в страната нараства с 4,8% до 1171 лв..

Спрямо края на третото тримесечие най-голямо понижени на наетите лица се следи в икономическите действия със сезонен темперамент: " Хотелиерство и ресторантьорство " - спад с 8,9%, в " Селско, горско и рибно стопанство " - с 8,7% и в " Други действия " - с 2,4 на 100. Най-голямо нарастване на наетите по трудово и служебно правно отношение пък е записано в дейностите " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения " - с 0,7% и в " Образование " - също с 0,7 на 100.

Най-голям условен дял на наетите по трудово и служебно правно отношение продължава да има в дейностите " Преработваща индустрия " (22,0%) и " Търговия; ремонт на коли и мотоциклети " (17,2%).

Спрямо края на декември 2017-а година наетите лица по трудово и служебно правно отношение през четвъртото тримесечие на миналата година се усилват непретенциозно с 14,6 хиляди, или с 0,6 на 100. Най-голямо нарастване на наетите на годишна база се следи в икономическите действия " Строителство " (с 6,8 хиляди), " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения " (с 4,4 хиляди) и " Хуманно опазване на здравето и обществена работа " (с 3,1 хиляди), до момента в който най-голямо понижение има в " Преработваща индустрия " (понижение с 2,3 хиляди).

Средната месечна работна заплата през последното тримесечие на 2018 година е в размер на 1171 лв., като нараства по отношение на третото тримесечие с 54 лв. (повишение с 4,8%) и със 76 лв. по отношение на четвъртото тримесечие на 2017-а година.

През октомври 2018-а година междинната брутна месечна работна заплата беше в размер на 1157 лв., през ноември се намали едва до 1151 лв., преди обаче да нарасне през декември до 1205 лв., демонстрират предварителни данни на Национален статистически институт.

Икономическите действия, в които е записано най-голямо нарастване на междинната месечна работна заплата през последното тримесечие на 2018-а година, са: " Образование " (повишение с 13,7%), " Финансови и застрахователни действия " (с 6,5%), " Добивна индустрия " (с 5,7%) и " Други действия " (също с 5,7%).

На годишна база междинната месечна работна заплата през интервала октомври - декември 2018-а година нараства с 6,9% по отношение на последното тримесечие на 2017 година (повишение със 76 лева), като най-голямо e нарастването в " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ (повишение с 13,8%), в " Добивната индустрия " (с 10,1%) и в " Преработващата индустрия " (с 9,4%).

Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата през последното тримесечие на 2018-а година нараства със 7,4% в публичния бранш, а в частния бранш – с 6,8%.

Икономическите действия с най-високо приблизително месечно трудово заплащане на наетите лица по трудово и служебно правно отношение през последното тримесечие на предходната година са " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения " (със междинна заплата от 2788 лева), " Финансови и застрахователни действия " (заплата от 1933 лева) и " Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива " (средна заплата от 1888 лева).

В същото време най-нископлатени са били наетите лица в икономическите действия " Хотелиерство и ресторантьорство " (със междинна заплата от 705 лева), " Други действия " (833 лева) и " Строителство " (901 лева).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР