Според представителите на Българския туристически съюз е необходима пълна координация

...
Според представителите на Българския туристически съюз е необходима пълна координация
Коментари Харесай

Необходимо е регламентиране на статута на хижите в България

Според представителите на Българския туристически съюз е нужна цялостна съгласуваност на държавните органи и регламентирането на специалност „ хижар “, което би асъдействало за по-доброто стопанисване на планинските обекти, както и до повишение качеството на обслужване. 

Председателят на БТС Венци Росманов и изпълнителния секретар Румен Драганов са сложили пред миниcтъра нa туризмa Cтeлa Бaлтoвa прoблeмитe, cвързaни cъc cтoпaниcвaнeтo и упрaвлeниeтo нa плaнинcкитe хижи, хижитe хoтeли и зacлoнитe в Бългaрия. 

Обсъдена е била и опцията за основаването на модерна и единна маркировка, включително железни знаци – колове със слънчеви акумулатори и с интелигентни системи, които да оказват помощ на изпадналите в неволя туристи-планинари.

Съхраняването на планинските и високопланинските обекти е доста значимо за развиването на пешеходния туризъм. Всяка туристическа хижа осигурява  настаняване в намираща се надалеч от обитаеми места (най-често в планина) околност, като дава заслон и вероятно храна, но нормално с стеснен избор заради сложното снабдяване, на планинари, алпинисти, туристи фенове. Някои хижи са напълно дребни и служат по-скоро за краткотраен заслон и отмора от няколко часа. Обикновено са заредени с чай и други неща от първа нужда.

Постигнато е споразумение да бъде основана междуведомствена работна група. Тя ще се заеме с прегледа на законовата рамка, обвързвана със собствеността на планинските хижи и културно-археологическите обекти и ръководството й в подтекста на социализацията на туризма. В тази група ще бъдат привлечени специалисти от министерствата на туризма, на районното развиване и благоустройството, на културата, както и министерствата на младежта и спорта, на защитата, на правораздаването, с цел да се решат съответно и умело всички сегашни проблеми, свързани със статута на хижите у нас.

Хижите са значими и тъй като се употребяват също за стационарни избавителни станции и базови лагери при образуване на избавителни работи, които поради променените климатични условия в последно време стават все по-необходими за бедстващи туристи.

По планините в България са построени доста хижи, които обезпечават на туристите условия за отдих и нощувка, само че се нуждаят от поддръжка, с цел да останат и да служат на всички, които обичат да бъдат в планината. Така че би трябвало да се търси стабилно решение, обвързвано със стопанисването на хижите. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР