Според председателя на Асоциацията на банките в България Петър Андронов,

...
Според председателя на Асоциацията на банките в България Петър Андронов,
Коментари Харесай

Петър Андронов: Ръстът на кредитите надхвърля здравословните нива

Според ръководителя на Асоциацията на банките в България Петър Андронов, хората би трябвало да внимават когато теглят заеми и добре да обмислят бъдещите си благоприятни условия. Само за една година броят на ипотечните заеми е повишен с близо 20 на 100, което е надалеч от здравословните индикатори, сподели банкерът в утринния блок на Българска национална телевизия.

Растежът на потребителските заеми е прекомерно огромен, към 20% годишно, ипотечните заеми, растежът е към 14% годишно, което е най-големия напредък за последните 10 години, изясни той.

Според банкера, здравословният напредък на заемите не трябва да надвишава 10%. Причина за сериозните растежи при заемите е продължаващият спад на лихвените проценти, което се дължи на водените политики от страна на Европейската централна банка и Федералния запас в Съединени американски щати.

Трябва хората да внимават, би трябвало да имат едно на разум, би трябвало да се оставят запаси, би трябвало да се оставят буфери, да преценят добре, и тогава да подхващат стъпки, които да засягат тяхното бъдеще 20-30 години напред, разяснява Андронов.

По думите на Андронов главните стопански системи като Германия демонстрират недостатъци в последно време, което кара Европейската централна банка да не бърза с смяна на лихвената си политика, тъй като към момента няма сигурни индикации за стопански напредък.

Андронов разяснява и бъдещето участие на България в еврозоната. По думите му е нереалистично сега да се предвижда, че страната ни ще влезе в така наречен " клуб на богатите " в Европейски Съюз, тъй като има доста фактори, които могат да трансформират обстановката. Банкерът въпреки всичко увери, че българските банки приветстват участието на страната както в единният валутен механизъм, по този начин и в Банковият съюз.

Банките обичат да има сигурност, колкото повече правила има, толкоз средата е по-предвидима и това е добре за системата, разяснява банкерът. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР