Според правителството на президента Доналд Тръмп намерението му да изтегли

...
Според правителството на президента Доналд Тръмп намерението му да изтегли
Коментари Харесай

Руска медия: Доналд Тръмп с думите са изтеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег направи подарък на ястребите в Москва

Според държавното управление на президента Доналд Тръмп желанието му да изтегли Съединени американски щати от съглашението за унищожаване на нуклеарните оръжия със междинен и дребен обхват не е това, което основава проблем. Проблемът съгласно нас е това, което прави Русия, нарушавайки контракта ". Това декларира в изявление за "Комерсант " съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън, който стартира през вчерашния ден договаряния по настоящи интернационалните въпроси с висши съветски ръководители в Москва.

Тръмп съобщи преди три дни, че ще изтегли страната си от Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват (РСМО), защото Русия го нарушава. Москва насочва сходни обвинявания към Вашингтон. Договорът, подписан със Съветския съюз през 1987 година, не разрешава на Вашингтон и Москва да имат, създават или тестват изстрелвани от земята крилати ракети с обсег от 500 до 5500 км. От всички постсъветски страни единствено Русия има балистични ракети и по тази причина "само две страни в света са обвързани с контракта за РСМО. Една от тези страни го нарушава. Следователно в света има единствено една страна, обвързана с изискванията на документа - Съединени американски щати. И това е недопустимо ", декларира Болтън пред "Комерсант ".

Същевременно Китай, Иран и Северна Корея укрепват капацитета си с способи, които биха нарушили контракта, в случай че тези страни го бяха подписали. Но през днешния ден към този момент няма по какъв начин съглашението да бъде разширено и да стане многостранно. "А опасността от Китай е действителна - може да попитате страни като Япония, Южна Корея, Тайван или Австралия какво мислят във връзка китайския ракетен капацитет. Те се нервират по този мотив. Мнозина в Европа и в Близкия изток се нервират във връзка на капацитета на Иран. Това слага Съединени американски щати в неприемлива позиция, както изясни в събота президентът ", продължава американският представител.

Вашингтон още не е решил съгласно него да одобри ли съветското предложение за продължение на Договора за ограничение на стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ). Той "изтича през 2021 година Значи още имаме време. Сега в Съединени американски щати тече полемика какво да вършим с това съглашение. Една от точките, значима съгласно нас, е първо да решим въпроса с контракта за РСМО ", прибавя Джон Болтън.

Лидерите на множеството европейски страни посрещнаха с паника проектите на Тръмп да изтегли Съединени американски щати от съглашението на РСМО. Изявлението му бе цялостна изненада и за най-близките съдружници на Белия дом, отбелязва "Росийская газета ". Затова мнозина специалисти сметнаха за импровизация самодейността на американския водач, оповестена край самолетната стълбичка. Та нали, както сподели Дмитрий Песков, прессекретарят на съветския президент Владимир Путин, "САЩ към този момент не са предприемали дейностите за излизане от контракта, включени в текста и ориентирани към излизане от този документ ", написа вестникът. За разлика от политиците, принудени да филтрират рецензиите си към Белия дом, множеството европейски издания и специалисти признаха проектите на американския президент по сигурността за съдбовна неточност, а последствията от излизането на Съединени американски щати от контракта с Русия - за непредвидими. А щом се сблъска с отрицателната интернационална реакция, Тръмп към момента може да си промени решението. Впрочем надали - мнозина специалисти са уверени, че в стопански проект отводът от контракта за РСМО е толкоз преференциален за Съединени американски щати, че Белият дом елементарно ще си затвори очите за отрицателните геополитически последствия от своите дейности, преди всичко за Европа, добавя московският официоз.

С анонса, че Съединени американски щати излизат от контракта за РСМО, Тръмп направи подарък на съветската "партия на войната " (ястреби), разяснява опозиционният "Новая газета ". "Нашите май към момента се надяват, че американците ще се пазарят, заплашвайки с анулиране на контракта, обаче едва ли ", предвижда изданието.

Мнозина във Вашингтон, освен Болтън, са срещу контракта за РСМО не толкоз поради Русия, колкото поради обстоятелството, че документът не обгръща Китай - а близо 90 на 100 от целия китайски балистичен ракетно-ядрен капацитет съставлява сухопътни системи със междинен обхват. Тръмп сподели пред публицисти, че е подготвен да подписа ново съглашение вместо контракта за РСМО, само че по едно и също време и с Русия, и с Китай. Обаче има прекомерно дребен късмет да бъдат настанени на преговорната маса и китайците, камо ли уверени да подпишат документ, който ще отстрани 90 на 100 от ракетите им, изяснява "Новая газета ".

Авторът Павел Фелгенгауер - боен анализатор, припомня, че Съединени американски щати са ликвидирали всичките си далекобойни крилати ракети "Томахок " с нуклеарни бойни глави, "а Русия - в противен случай: Х-101/102, "Калибър " и оперативно-тактическите "Искандер " - всички са в съществуване във разновидности с нуклеарна и неядрена бойна част ". Според него Тръмп "изглежда пое пас от Болтън и съумя да означи точка в интерес на съветската "партия на войната " - пое обществената виновност за анулиране на контракта в миг, когато Пентагонът няма какво да разпростира, а нашето Министерство на защитата има в този момент и мотив, и благоприятни условия ".

Руските евтини и едва уязвими сухопътно-мобилни нуклеарни и неядрени крилати ракети с огромен обхват "Искандер-К " (наричани още на Запад SSC-8), ще вземат на прицел американските бази и съдружници в Европа и Близкия изток, а междуконтиненталните ракети, на процедура всичките, ще бъдат ориентирани единствено към Съединени американски щати. Путин ще може още веднъж да настои Западът "да се вслуша " и да стартира същинския пазарлък за анулиране на глобите против Русия, за Крим и Украйна и за другите проблеми. "Сиреч същото искане, което бе сложено на 1 март в посланието на съветския президент към Народното събрание, когато бе показан анимационен филм с нуклеарни свръхоръжия ", напомня наблюдаващият. Тогава груповият Запад не се впечатли - може би в този момент стотина-двеста пускови установки "Искандер-К " ще трансформират атмосферата в Европа? Може би европейците ще се вслушат и ще извърнат тил на неприятния си американски собственик, който ги е изложил на удар? - пита се създателят на "Новая газета ".

"Тръмп не плаши Путин, а Европа и Китай ", обобщи в заглавие "Взгляд ". Съединени американски щати не преглеждат сега Русия като основен съперник, в случай че става дума не за военно, а за геополитическо опълчване - в Щатите "има боязън да не изгубят ситуацията си на световен хегемон. Сиреч освен най-силна, само че и основна международна страна ", се споделя в публикацията.

Доналд Тръмп прави всичко допустимо, с цел да усили силата на Съединени американски щати, отслабвайки техните съперници и съперници. А това са Китай и Европа. Тръмп преглежда Китай като икономическа опасност за Съединени американски щати в битката за международните пазари и за работни места за американците. И гледа по същия метод на Европа - тя не му е нужна като мощен съперник, по тази причина ще е по-добре Европейски Съюз да бъде отслабен или да се разпадне. Колкото до ракетите, "нека европейците да се нервират известно време, че "заради личната им сигурност " ще би трябвало да разположат в страните си нови американски ракети. И от горната страна на това да платят за самия развой.

Всъщност никакво разполагане на нови ракети в Европа няма да има - просто тъй като никой не желае това. А и Съединени американски щати няма стремглаво да изоставен контракта за РСМО, най-вече това да стане след година. Но до тогава Тръмп ще се опита да разиграе тази карта и против Европа ( "плащайте повече " и "купувайте американското "), и против Китай, предизвестява "Взгляд ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР