Според плана фигурите от МОЧА трябва да бъдат демонтирани в

...
Според плана фигурите от МОЧА трябва да бъдат демонтирани в
Коментари Харесай

Трайчо Трайков: Започваме демонтирането на МОЧА до 30 дни

Според проекта фигурите от МОЧА би трябвало да бъдат демонтирани в границите на 30 дни. Това съобщи кметът на " Средец " Трайчо Трайков. Той разяснява и какво ще се случи след демонтажа на Паметника на Съветската войска, прочут като МОЧА - Монумент на окупационната Червена войска.
 
" Това е тематика на креативно изпитание, консултация. Премерване на хрумвания. В кабинета си имам цялостен долап от хрумвания какво да има там ", уточни Трайков в ефира на Българска национална телевизия. По думите му част от концепциите включват запазването и потреблението на фундаментите.
 
" Например, в случай че там е просто един прекрасен парк от постамента няма да има потребност. Ако е някакъв монумент, фундаментът може да се употребява. Според мен няма да е неприятно да е един прекрасен парк, както е било преди ", означи Трайков.
 
 МОЧА-паметник на Съветската войска МОЧА-паметник на Съветската войска Източник: Zonanews
" Конструкцията загуби борбата с времето. В момента се действа отговор на тези действителности. Предвижда се разглобяване и пренасяне на друго място, където да се възстановят и запазят. Монтират се оградите, които обрисуват достъпа на техника за демонтажа ". Вчера районният кмет разгласи, че следва ремонт на фигурите на Паметника на Съветската войска.
 
 МОЧА-паметник на Съветската войска МОЧА-паметник на Съветската войска Източник: Zonanews
" Ако някой се чуди какво става: подписахме импортирания от регионалната администрация ПБЗ за ремонт на фигурите и стартира осъществяването ", написа във Фейсбук Трайков, откакто по-рано в четвъртък към МОЧА се появи нова спомагателна ограда към паметника поради сигурността на жителите.
 
През март 2023 година Столичният общински съвет одобри дефинитивно МОЧА да бъде изместен от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство. Предложението за премахването бе на " Демократична България ". Срамно е, че регионалната администрация и самият Трайков приказват за унищожаване на монумента поради ограничения за сигурност, до момента в който същинската причина би трябвало да бъде скъсването с унизителната митология за " освободителната Червена войска " и възобновяване на историческата истина за окупацията на България от Съветите през септември 1944 г. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР