Според официалните данни температурата на океана по протежение на Големия

...
Според официалните данни температурата на океана по протежение на Големия
Коментари Харесай

Големият бариерен риф е подложен на масово избелване

Според формалните данни температурата на океана по продължение на Големия бариерен риф е достигнала рекордни стойности през последните седмици
Големият бариерен риф в Австралия още веднъж е подложен на " всеобщо избелване " - събитие, породено от климатичните промени, оповестяват Ройтерс и Агенция Франс Прес, базирайки се на локалните управляващи.

Най-големият коралов риф в света, който се простира на повече от 2300 километра по североизточното крайбрежие на Австралия, е дом на към 1500 типа риби и 4000 типа мекотели.

" Знаем, че най-голямата опасност за кораловите рифове в света е изменението на климата. Големият бариерен риф не прави изключение ", сподели министърът на околната среда и водите Таня Плиберсек в известие за пресата.

" Трябва да предприемем дейности против климатичните промени. Трябва да защитим нашите изключителни обекти и растенията и животните, които ги населяват ", продължи Плиберсек.

Поредният епизод на всеобщо избелване - седмият от 1998 година, е доказан от държавни учени, които са анализирали въздушни фотоси на 300 рифа на по-малка дълбочина.

Според австралийския орган за кораловите рифове са нужни спомагателни проучвания, с цел да се оцени тежестта и степента на избелването.

Явлението, което води до обезцветяване, се предизвиква от повишение на температурата на водата с един градус над дълготрайната междинна стойност. Това на собствен ред води до изхвърлянето на симбиотичните водорасли, придаващи яркия цвят на коралите.

Според формалните данни температурата на океана по продължение на Големия бариерен риф е достигнала рекордни стойности през последните седмици.

Експерти считат, че доста корали са застрашени от крах, в случай че температурите в океана не спаднат бързо през идващите седмици. Те означават, че сегашният епизод на избелване се случва в регион, където коралите в никакъв случай не са били излагани на сходни рискови температури. По думите им изменението на климата предизвиква " забележителен напън " върху Големия бариерен риф.

Подобно опустошаване се случи предходната година в северното полукълбо, което докара до " трагични " загуби на корали във Флорида и Карибите.

Някои корали могат да се възстановят, в случай че метеорологичните условия се подобрят, като се изключи тези, които са били мощно избелени или са подложени на повтарящи се топлинни талази.

Според австралийски учени, профилирани в региона на кораловите рифове, епизодите на избелване обаче към този момент са толкоз чести, че рифовете мъчно се възвръщат.

Бъдещето на рифа е източник на напрежение сред австралийското държавно управление и ЮНЕСКО, която през 2021 година заплаши да го включи в листата на обектите на международното завещание, " в заплаха ".

Евентуално включване в листата ще бъде сериозен удар за туризма в Австралия, защото с помощта на кораловия риф страната генерира доходи от 4,8 милиарда $.

Преди настоящия епизод Големият бариерен риф е претърпял всеобщо избелване на коралите през 1998 година, 2002 година, 2016 година, 2017 година, 2020 година и 2022 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР