Според официалните данни настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган води убедително

...
Според официалните данни настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган води убедително
Коментари Харесай

Първи данни от изборите в Турция: Ердоган печели втори мандат

Според формалните данни актуалният президент Реджеп Тайип Ердоган води безапелационно на предварителните президентски избори, които се организираха през днешния ден в Турция. Основната опозиционна Народно-републиканска партия (НРП) упрекна управляващите в манипулиране на данните, съобщи организация БГНЕС.

Според формалните данни, които Висшия изборен съвет е дал на Анадолската организация за разпространяване, президентът

Ердоган води с 55,9% при обработени 60,4% от бюлетините .

Кървави избори: гръмнаха районен водач в Турция

Избори в Турция: Ще продължи ли да господства Ердоган

Втори остава претендентът на НРП Мухарем Индже, който, съгласно тези данни, изостава съществено с резултат от 29%.

Всички останали кандидати получават по-малко от 10%, в това число претендентът на прокюрдската Партия на демократичните нации (ПДН) Селахатин Демирташ, който гласоподава в пандиза в Одрин, откъдето по телефона водеше предизборната си акция.

При преброени към 10% от бюлетините за избор на депутати Народният алианс на ръководещите - Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на Ердоган и Партията на националистическото деяние (ПНД), води с 66,24 на 100. За първи път две бюлетини се слагат в един плик, за първи път има борба сред обединения за Меджлиса.

Обвиненията на НРП

Народно-републиканска партия упрекна Анадолската организация в разпространението на лъжливи данни за изборните резултати за президент. Това разгласи представителят на партията Бюлент Тезджан. „ Според нашите източници Реджеп Ердоган води на президентските избори с резултат от 46%, а Мухарем Индже получава 40,35% “, сподели той.

НРП също по този начин заяви, че организацията в началото афишира резултатите от тези райони в страната, където Ердоган има най-вече последователи. По този метод медиите „ манипулират публичното мнение “, считат от опозицията.

Ердоган пратил предизборни писма на възпитаници във Виена

Скрита камера снима Ердоган да инструктира за "плътното бранене " на гласоподавателите

Изненадващо: Ердоган привиква избори

Анадолската организация има изключителното право да дава резултатите от Висшата изборна комисия за президентските и парламентарните избори.

Предсрочни избори в изискванията на изключително състояние

Турските жители за пръв път в историята избираха по едно и също време президент и парламент. Право на глас имаха към 60 млн. души. Гласуването се организира в 81 провинции от 8 ч. до 17 ч. българско и локално време. Турските жители в чужбина дадоха вота си в интервала 7-19 юни.

Като цяло изборите минаха в естествена атмосфера, въпреки че бяха регистрирани няколко случая, в това число смъртни случаи. За защитата на реда по време на изборния развой бяха ангажирани над 531 000 чиновници от силите за сигурност, включително 264 526 служители на реда и 195 695 жандармеристи.

Този избор ще промени формата на държавното ръководство и ще трансформира Турция от парламентарна в президентска република. Според последните ремонти в Конституцията, които влизат в действие още на следващия ден, всички лостове на изпълнителната власт ще бъдат в ръцете на президента, а Народното събрание ще се отдаде само на законодателните въпроси.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР