Според ново проучване, оповестено от Европейската комисия, през 2016 г.

...
Според ново проучване, оповестено от Европейската комисия, през 2016 г.
Коментари Харесай

Страните от ЕС губят 150 млрд. евро приходи от ДДС

Според ново изследване, оповестено от Европейската комисия, през 2016 година страните от Европейски Съюз са изгубили доходи от налога върху добавената стойност (ДДС) в размер на съвсем 150 милиарда евро.

Т.нар. "неизпълнение на евентуалните доходи от Данък добавена стойност " съставлява разликата сред евентуалните и фактически събраните доходи от налога. Макар че страните членки са създали доста за възстановяване на събирането на Данък добавена стойност, днешните данни демонстрират, че сегашната система на Данък добавена стойност се нуждае от промяна, съчетана с по-добро съдействие на ниво Европейски Съюз, по този начин щото страните членки да могат напълно да се възползват от приходите от Данък добавена стойност в бюджетите си, оповестиха от Европейска комисия.

"Държавите членки покачват събираемостта на Данък добавена стойност в целия Европейски Съюз. Това би трябвало да се признае и оцени. Но годишната загуба от 150 милиарда евро за националните бюджети остава неприемлива, изключително когато от тази сума 50 милиарда евро пълнят джобовете на нарушители, измамници и евентуално даже терористи. Съществено усъвършенстване ще има единствено когато бъде призната промяната на Данък добавена стойност, която предложихме преди една година. Настоятелно приканвам страните членки да преминат към окончателната система на Данък добавена стойност преди изборите за Европейския парламент през 2019 година ", уточни комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси

В съпоставяне с миналата година през 2016 година неизпълнението на евентуалните доходи от Данък добавена стойност в номинално изражение е намаляло с 10.5 милиарда евро до 147.1 милиарда евро, а като условен дял се е намалило от 13.2 % на 12.3 % от общите доходи от Данък добавена стойност. Показателите на обособените страни членки към момента се разграничават значително. Неизпълнението на евентуалните доходи от Данък добавена стойност е намаляло в 22 страни членки. Добри индикатори имат България, Латвия, Кипър и Нидерландия – при всяка от тях загубите на доходи от Данък добавена стойност са спаднали с над 5 процентни пункта. Неизпълнението на евентуалните доходи от Данък добавена стойност обаче е повишено в шест страни членки: Румъния, Финландия, Обединеното кралство, Ирландия, Естония и Франция.

Макар че на ниво Европейски Съюз е реализиран огромен прогрес при подобряването на събирането и ръководството на Данък добавена стойност, в този момент е ред на страните членки да подхващат дейности и допустимо най-скоро да се спогодят по доста по-широката промяна, препоръчана предходната година от Комисията за редуциране на измамите с Данък добавена стойност в системата на Европейски Съюз. С тази промяна системата ще бъде усъвършенствана и осъвременена от позиция както на държавните управления, по този начин и на предприятията, и ще стане по-стабилна и по-проста за потребление от сдруженията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР