Според ново изследване лесбийките, гейовете и бисексуалните - или ЛГБ

...
Според ново изследване лесбийките, гейовете и бисексуалните - или ЛГБ
Коментари Харесай

Рискът от деменция е по-висок за ЛГБ хората

Според ново проучване лесбийките, гейовете и бисексуалните - или ЛГБ - са по-уязвими към деменция.

„ Нашето изследване приказва за това дали членовете на ЛГБ общността са по-склонни да развият когнитивно увреждане в по-напреднала възраст и, в случай че да, какви фактори способстват за това “, споделя Нинг Сие, помощник по социология в Мичиган Държавен университет и водещ създател на проучването в списанието The Gerontologist.

Специалистите показват, че стресът и депресията са рискови фактори за доста хронични здравословни проблеми, в това число когнитивни увреждания. ЛГБ хората претърпяват по-стресови събития и имат по-висок % на меланхолия спрямо хетеросексуалните.

Анализирайки нарасналите когнитивни опасности за здравето измежду по-възрастните членове на ЛГБ общността, изследването е първото, което употребява национална извадка и инструмент за скрининг за премерване на когнитивните здравни разлики сред ЛГБ и хетеросексуални възрастни възрастни.

В проучването са съпоставени когнитивните умения на 3500 ЛГБ и хетеросексуални, благодарение на скринингов инструмент и въпросник, който тества шест области. Тези области включват времева ориентировка, език, визуално-пространствени умения, изпълнителна функционалност, внимание, централизация и работна памет и краткосрочна памет.

Изследователите откриват, че приблизително възрастните ЛГБ са по-склонни да попаднат в категории за леко когнитивно увреждане или ранна деменция спрямо хетеросексуалните възрастни възрастни. Екипът също по този начин тества за характерни здравни и обществени фактори - като физическо положение, психично-здравословно положение, здравословен метод на живот и обществени връзки - и единственият фактор, обвързван с когнитивните разлики за половите малцинства, е депресията.

„ Нашите констатации допускат, че депресията може да е един от значимите фактори, водещи до когнитивни дефекти за ЛГБ хората “, споделя Сие. „ Те могат да изпитат по-високи равнища на меланхолия, в сравнение с техните хетеросексуални връстници по доста аргументи, в това число да не бъдат признати от част от обществото, да се срамят от половата си ориентировка или да се пробват да скрият сантименталните си връзки и да бъдат третирани незаслужено в учебно заведение или на работа. “

Изследователите са сюрпризирани, че други фактори - като по-малко обществени връзки, пиянство или пушене - не са имали толкоз огромен резултат върху когнитивните функционалности на ЛГБ хората по-късно в живота. Но те също по този начин признаха нуждата от спомагателни проучвания, с цел да схванат по какъв начин стресорите, които половите малцинства изпитват по-рано в живота, могат да доведат до когнитивни увреждания с напредването на възрастта.

„ Социалното неравноправие прави по-малко привилегированите групи, в това число половите малцинства, по-склонни да развиват когнитивни увреждания “, споделя Сие. „ Ако обществото е по-справедливо и приема разнообразната половост може да помогне за попречване на деменция. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР