Според новия дизайн космическият кораб BFS вече ще има три

...
Според новия дизайн космическият кораб BFS вече ще има три
Коментари Харесай

SpaceX ще изпрати японски милиардер около Луната

Според новия дизайн галактическият транспортен съд BFS към този момент ще има три отвесни стабилизатора, ситуирани през 120 градуса, в които ще бъдат вградени " краката " за кацане

Още по тематиката
Космически таксита

SpaceX и Boeing скоро ще отворят нова, частна страница в историята на пилотираните полети към Земята
24 авг 2018
SpaceX мина в режим на " бързо изстрелване " на ракети

Компанията на Илън Мъск възнамерява три пуска на Falcon 9 за по-малко от две седмици
22 юли 2018
SpaceX отсрочва изпращането на туристи до Луната

Първото частно странствуване до естествения сателит на Земята се мести за средата на 2019 година
5 юни 2018
Какво следва от изстрелването на " пътническата " ракета на SpaceX

Falcon 9 Block 5 трагично ще снижи себестойността на галактическите полети през идващите три години
16 май 2018
Следващите революции на SpaceX

Какви ще са по-нататъшните стъпки на Илън Мъск в завоюването на галактическото пространство
23 фев 2018 Собственикът на частната галактическа компания SpaceX Илън Мъск разгласи рано тази заран името на първия галактически екскурзиант, който се готви да извърши орбитален полет до Луната и назад на борда на бъдещата свръхмощна ракета Big Falcon Rocket (BFR). Това е японският бизнесмен и колекционер на творби на изкуството Язаку Маезава. Той е създател и притежател на онлайн магазина за облекла Zozotown и собствеността му се прави оценка на към 2.9 милиарда $. Маезава не посочи сумата, която е предплатил на SpaceX за бъдещото галактическо премеждие, само че разгласи, че пътешествието е планувано за 2023 година Той счита да вземе със себе си група от 6-7 световноизвестни хора на изкуството, които да основат произведения, въодушевени от пътешествието до Луната, което ще трае към седмица.



Преди обаче да изстреля галактически туристи към Луната, SpaceX би трябвало да сполучливо да изпрати хора в околоземното пространство. Това се чака да се случи през април идната година по линия на плана Commercial Crew Program на NASA. За тогава е плануван първият полет на галактическата капсула Crew Dragon, с която SpaceX има желание да транспортира първите " частни " астронавти до Международната галактическа станция. Премиерният тестов полет на Crew Dragon без пасажери е плануван за ноември.

Това не е първият път, когато SpaceX афишира проекти за изпращане на хора до естествения сателит на Земята. Още през февруари 2017 година Илън Мъск разгласи, че компанията му има желание да изпрати двама галактически туристи до Луната и обратно. Тогава обаче проектите бяха да се употребява ракетата Falcon Heavy, която направи премиерния си полет при започване на тази година, изстрелвайки аления електрически автомобил на Мъкс Tesla Roadster към Марс. Няколко дни по-късно притежателят на SpaceX разгласи, че за момента Falcon Heavy няма да бъде сертифицирана за транспорт на хора и лунната експедиция ще бъде осъществена с към момента строящата се ракета Big Falcon Rocket.

По време на днешното събитие Мъск разгласи повече детайлности, както и трета смяна в дизайна, на бъдещата система за междупланетни полети. Тя ще се състои от ракетата за многократна приложимост BFR и галактическия транспортен съд BFS, извеждани в орбита от 31 мотора Raptor, употребяващи метаново гориво. Общата им височина би трябвало да е колкото 40-етажна постройка и те ще са способни да изведат в Космоса 100 тона потребен товар. Според новия дизайн BFS към този момент ще има три отвесни стабилизатора, ситуирани през 120 градуса, в които ще бъдат вградени " краката " за кацане. От SpaceX настояват, че след презареждане в орбита галактическият транспортен съд ще може да извърши пилотиран полет до Марс, превозвайки на борда си до 100 души. Според Мъск концепцията е BFS да стане транспортно средство, което може да доближи всяка точка на слънчевата система. " Ако разполагаме с резервоари за гориво на Марс, ще можем да достигнем оттова до астероидния пояс, до луните на Юпитер и, прескачайки от луна на луна, чак до външните елементи на Слънчевата система ", твърди създателят на SpaceX.

Всичко това може да звучи като научна фантастика, само че в действителност не е. В момента компанията на Мъск е напреднала фаза по построяването на първия първообраз на галактическия транспортен съд BFS. Според президента на SpaceX Гуейн Шотуел до края на идната година ще бъдат осъществени първите действителни проби с него - опитът ще бъде да се изведе на няколкостотин километра височина, след което да бъде партерен. По всяка възможност тези тествания ще припомнят полетите на платформата Grasshopper от 2012 година, с която SpaceX тестваше технологиите и архитектурата на бъдещите си ракети за многократна приложимост Falcon 9. Според мощно оптимистичните проекти на Илън Мъск BFR и BFS би трябвало да извършат първите отдалечено управляеми товарни полети до Марс през 2022 година и първите пилотирани задачи – през 2024 година Това обаче са условни периоди – експертите от аерокосмическата промишленост припомнят, че завършването на Falcon Heavy да вземем за пример лишава двойно по-дълго време от плануваното.

По време на днешното показване Мъск разгласи също по този начин, че планът за създаване на BFR и BFS евентуално ще погълне към 5 милиарда $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР