Според него държавата трябва да поеме това, което е допълнителен

...
Според него държавата трябва да поеме това, което е допълнителен
Коментари Харесай

Василев за компенсациите: Не можем да поемем пълния риск на бизнеса в електроенергийния сектор

Според него страната би трябвало да поеме това, което е спомагателен риск, само че не може изцяло да се трансферира рискът от държавните субекти към страната. По думите му това би било извънредно неприятна процедура, която води до деформиране на пазара и до неприятно държание на " играчите на пазара в бъдеще ".

" Драматичната обстановка в електроенергийния бранш се дължи не толкоз на нараснало ползване или по-малко предложение на българския пазар, колкото на свързването на българския пазар с интернационалните пазари и извънредно огромното равнище на експорт, което подвига цените ", изясни Асен Василев и напомни, че по този мотив към този момент бяха изплатени обезщетения за месеците октомври и ноември.

" Със свое решение държавното управление одобри спомагателни 450 млн. лв. за обезщетения от бюджета. Освен това още 410 млн. лв. от спестявания в бюджета. Т.е. Министерството на финансите е планувало общо 860 млн. лв. като бюджетни средства за в допълнение подкрепяне на бизнеса в интервала декември, януари и март. Това са бюджетните средства. Освен това има пари и във Фонда за сигурност на енергийната система, които могат да бъдат употребявани. Биха могли да бъдат употребявани за подкрепяне и свръхпечалбите в държавните енергийни сдружения ", добави вицепремиерът и министър на финансите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР