Според него азерският газ е маскиран руски газТази констатация направи

...
Според него азерският газ е маскиран руски газТази констатация направи
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев: Енергийната война Русия - ЕС се води от двете страни

Според него азерският газ е маскиран съветски газ

Тази констатация направи пред Явор Куюмджиев, някогашен заместник-министър на енергетиката и ексдепутат от Българска социалистическа партия.

"Има четири метода на доставки на съветски природен газ към Европа - "Северен поток 1 ", "Северен поток 2 ", "Ямал-Европа " и коридорите през Украйна ", посочи той.

"Югоизточната част на Европа си получаваме газа през "Турски - Балкански поток ", по който нищо не е спряно ", съобщи Куюмджиев и добави, че получаваме най-вече съветски газ.

По думите му "азерският газ е маскиран съветски газ ". Защо обаче газът от Азербайджан е по-евтин той изясни по този начин:

"Себестойността на съветския газ явно е доста по-ниска от себестойността на какъвто и да е полутечен.... Когато преди година-година и половина съветският газ на европейските пазари беше по 100 евро за 1000 куб/м, американският полутечен газ не можеше да припари до Европа, тъй като няма по какъв начин да бъде продаден на тази цена с облага, а Русия продаваше с облага. Като себестойност съветският газ е най-евтин в нашия район, различен е въпросът, че пазарната стойност е доста по-висока, само че това го прави пазарът ".

Явор Куюмджиев дефинира като тайна доктрина изказванието, че преди войната с Украйна Русия е вдигнала цената до 430% на борсата в Амстердам:

"Нали имаме вяра, че в Европейски Съюз съществува свободен пазар? Ако е по този начин, Русия не може своеволно като монополист да вдигне цените до небесата. Само 40% от газа в Европейски Съюз идва от Русия. Не имам вяра в тази тайна доктрина, че Москва е вдигнала цените измислено с понижени доставки или с газова война. По-скоро става въпрос за недалновидна политика на Брюксел и на до момента ръководещите в България. Не можеш да се откажеш с единствения си сигурен снабдител и да тръгнеш да се караш с него, без да си си обезпечил заместващи мощности ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР