Според навиците и предпочитанията си хората избират дали да се

...
Според навиците и предпочитанията си хората избират дали да се
Коментари Харесай

Кога е по-добре да взимаме душ – сутрин или вечер?

Според навиците и желанията си хората избират дали да се къпят сутринта, или вечерта. Някои може би даже се пъхат под душа по обяд или пък влизат в банята по няколко пъти в границите на 24 часа, с цел да се мият и сапунисват. Но от позиция на здравето кое е най-подходящото време да се освежим или да си измием косата? Всеки час от денонощието си има преимущества и дефекти – ето най-важните обстоятелства, които всеки би трябвало да знае.

1. Вземане на душ сутринта

Несъмнено множеството хора избират да вземат душ заран, малко след ставане от сън и преди да тръгнат за работа. И това не е инцидентно, тъй като водата ни ободрява и ни оказва помощ да се разсъним. Така стартираме деня, заредени с доста сила. Освен това съгласно психолозите душът заран повдига настроението и в хода на деня се усещаме по-щастливи.

2. Вземане на душ денем

Съвсем малко хора избират да се пъхат под душа на обяд. Нищо ужасно, само че експертите не виждат особена изгода от къпането денем, тъй като най-много от позиция на хигиената не е рационално да вземаме душ по това време. Така тялото не се освежава малко след ставането от сън. Но още по-лошо от душа денем е да се къпем по няколко пъти. Който се подлага повече от един път под водната бликам, обременява ненужно кожата си. Тя бързо се изсушава от честия контакт с водата, става по-чувствителна, а в най-лошия случай може да се обрине.

3. Вземане на душ вечерта

Експертите са единомислещи: най-подходящо е да вземате душ вечер. В края на краищата има максимален смисъл да отмиете от тялото си потта и мръсотията, които са се натрупали денем, точно в края му и да си легнете чисти и освежени. Без подозрение този табиет е най-хигиеничен. Във всеки случай не трябва да си лягате с мокра коса. Трябва да я подсушите грижливо, преди да се мушнете под завивките, с цел да не си докарате настинка. Освен това вечер не е хубаво да стоите дълго под душа: оптималното време под водната бликам е сред 5 и 15 минути. Така тялото ще се отпусне прелестно и ще заспите по-лесно. Ако не спазите тази рекомендация, водата ще окаже противоположен резултат върху вас и ще ви зареди с сила в късния вечерен час, когато в действителност е време за сън. Освен това съгласно специалистите един топъл душ в края на деня лишава напрежението и е отлично лекарство срещу стрес.

Цветелина Велчева

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР