Според народните избраници, независимостта на Калмикия е най-важната предпоставка за

...
Според народните избраници, независимостта на Калмикия е най-важната предпоставка за
Коментари Харесай

Калмикия иска да излезе от състава на Руската федерация

Според националните избраници, независимостта на Калмикия е най-важната причина за опазване на езика и културата на нейния народ. Сред депутатите, съставдили и подписали декларацията, са учени, езиковеди, етнолингвисти и политици, в това число водачът на районния клон на партия " Яблоко ", оповестява newrezume.org.

Текстът на документа се базира на декларация, призната от Върховния съвет на Калмикската АССР през 1990 година, когато националните депутати прогласяват суверенитета на демократична и правова калмикска страна, учредена на правото на народите на самоопределяне.

Принципите, заложени в тази първа декларация от времето на разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, обаче не са били изпълнени от първия президент на републиката Кирсан Илюмжинов, поддал се на напън от страна на Кремъл, изключително след началото на ръководството на Путин.

В актуалната декларация на Конгреса са изброени главните аргументи, довели до решението да се прогласи началото на битка за самостоятелност, измежду които са " безумната концентрация и милитаризация на страната ", " тоталната кремълска офанзива против културите и езиците на неруските нации,...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР