Според МВФ, Единният надзорен механизъм трябва да разчита повече на

...
Според МВФ, Единният надзорен механизъм трябва да разчита повече на
Коментари Харесай

МВФ: Части от банковата система на Еврозоната все още са уязвими

Според МВФ, Единният контролен механизъм би трябвало да разчита повече на лични запаси, в сравнение с сведения, подавани от националните централни банки и надзорни органи, написа " Файненшъл таймс ".

Международният валутен фонд предизвести, че елементи от банковата система на Еврозоната към момента са уязвими макар икономическото възобновяване в района и прикани за промени в режима за контрол над кредитните институции, с цел да се предотврати нова финансова рецесия. Еврозоната реформира метода, по който контролира своята финансова система, създавайки банков съюз, откакто рецесията сподели по какъв начин последствията от слабостите в обособени стопански системи могат да обиден всички 19 страни-членки.

В своя първи обзор на финансовата система на единната валута след частичното влизане в действие на банковия съюз през 2014 година, Фондът съобщи, че прекалено много пълномощия към момента остават в ръцете на националните управляващи, а надзорът от органите на Европейски Съюз следва да бъде по-агресивен.

Европейски Съюз сътвори Единен контролен механизъм към Европейската централна банка, както и обособен Единен механизъм за преструктуриране, с цел да се оправи с изпадналите в усложнение кредитни институции през 2014 година и да възвърне доверието сред държавите-членки. Според Фонда, въпреки управляващите да са " трансформирали " и " засилили " надзора над банките в района, ЕНМ би трябвало да разчита повече на лични запаси, в сравнение с сведения, подавани от националните централни банки и надзорни органи.

От Фонда прибавят, че разликите в разпоредбите сред държавите-членки остават спънка и че е належащо по-добро контролиране на рисковете, произлизащи от дефицита на ликвидност и пристъпите на неустойчивост на финансовите пазари.

Банките се съумели да наберат капитал, с цел да смекчат въздействието на шоковете, само че системата продължава да е обременена от неприятните заеми и слабите облаги. Растежът в района би решил тези проблеми за някои банки, само че по мнение на Фонда за други кредитори проблемите са по-дълбоки и техните бизнес модели към този момент не са жизнеспособни.

Някои банкови системи в еврозоната, в частност италианската, остават слаби поради високите равнища на необслужваните заеми. В целия район облагите на банките са по-ниски, в сравнение с преди финансовата рецесия. Фондът разказва задлъжнялостта в някои страни-членки, като " тежка " и вижда признаци за надценяване в имотните пазари в някои елементи на района. МВФ приканва пълномощията за даване на избавителни заеми на институции в усложнение да бъдат отнети от националните централни банки и предоставени на ЕЦБ.

Фондът упорства още ЕНМ и националните управляващи да подобрят съдействието си в битката против прането на пари, откакто европейски публични лица бяха атакувани към обвиняванията на финансовото министерство на Съединени американски щати, че ABLV, една от най-големите латвийски банки, е подпомагала финансирането на севернокорейската ракетна стратегия. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР