Според Конституционния съд (КС) не е допустимо приет от Народното

...
Според Конституционния съд (КС) не е допустимо приет от Народното
Коментари Харесай

КС: Недопустимо е закон да бъде изменян, допълван или отменян, преди обнародване в Държавен вестник

Според Конституционния съд (КС) не е възможно признат от Народното събрание закон да бъде изменян, допълван или отменян, преди да е обнародван в Държавен вестник, сочи решение на Конституционен съд.

Съдът бе сезиран за тълкувателно решение по искане на президента за предоставяне на наложително пояснение на текстове от Конституцията.

Решението е признато единомислещо с 10 гласа.

Конституционен съд бе сезиран от президента на 9 февруари 2021 година

 

Въпросът на Радев бе: „ Допустимо ли е да се променя, добавя или анулира закон, признат от Народното събрание, преди да е обнародван или когато е върнат за ново разискване в периода по член 88, алинея 3 от Конституцията на Република България? “.

Приетият диспозитив на решението гласи:

„ Не е възможно признат от Народното събрание закон да бъде изменян, допълван или отменян, преди да е обнародван в Държавен вестник. “

 

Питането на Радев преди две години е провокирано от спорна процедура на тогавашното Народно заседание. Често закони се трансформират преди да са обнародвани и съгласно президента това не е редно. 

 

В питането си до Конституционен съд през 2021 година от " Дондуков " 2 означават, че има случаи, в които Народното събрание приема наново закон, върнат от президента за ново разискване, и изчаква обнародването му, с цел да го промени.

Наред с това има и процедура Народното събрание нито да изчаква обнародването на закона, нито да го трансформира в границите на повторното му разискване при наложено несъгласие, а да прави промени и то с различен закон, чието приемане на второ гласоподаване е идно.

" Наличието на разнообразни дейности, подхванати в идентични случаи от едно и също Народно заседание, е безапелационен мотив, че наредбите, за които се желае пояснение от Конституционен съд, се ползват по друг начи ", показват от президентството.

Според президента е неприемливо, до момента в който не бъде обнародван законът, неговите разпореждания да се променят, допълват или анулират с изключение на при наложено несъгласие.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР