Според компанията за мониторинг на блокчейн риска Solidus Labs тази

...
Според компанията за мониторинг на блокчейн риска Solidus Labs тази
Коментари Харесай

Фалшиви токени заливат криптопазара през 2022

Според компанията за мониторинг на блокчейн риска Solidus Labs тази година дневно са създавани над 350 подправени криптовалутни токена, които са измамили милиони вложители, оповестява Cointelegraph.

От началото на годината до 1 декември са били разгърнати 117 629 " лъжливи токена ", сочи отчетът Rug Pull Report. Това е 41% нарастване по отношение на близо 83 400 лъжливи токена, които Solidus регистрира през 2021 година

Според компанията най-вече сходни измами се случват във водещата блокчейн платформа BNB Chain – 12%. Мрежата Ethereum е на второ място с 8%.

„ Издърпване на килимчето “, да вземем за пример, е тип машинация, при която даден човек или група хора основават нов токен и изкуствено покачват цената му. В последна сметка, в даден миг те изтеглят цялата стойност от плана си и го закриват, когато цената се срине. Почти 2 милиона вложители са изгубили пари поради сходен вид измами от септември 2020 година насам. Тази численост е по-голяма даже от почти 1,8 милиона консуматори, наранени от банкрутите на криптоплатформите FTX, Celsius и Voyager.

От Solidus показват, че най-популярният модел за основаване на подправени токени е т.нар " honeypot " - тип интелигентни контракти, които не разрешават на купувачите да препродават. Според компанията най-доходоносна за своите основатели е била " honeypot " акция, наречена Squid Game (SQUID), на стойност 3,3 млн. $. Само в границите на няколко дни токенът е повишен с 45 000%. Инвеститорите са били подлъгани от великодушните обещания, само че в последна сметка се оказва, че не могат да продават, а анонимните основатели на схемата са изтеглили всички средстава от системата.

Централизираните криптоборси също са наранени от вълната от подправени токени, защото доста от стоящите зад тези злонамерени акции групи ги употребяват, с цел да финансират плановете си и да осребряват непозволено извоюваните средства, подчертават от Solidus.



 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР