Според климатолозите през 2023 или 2024 г. светът може да

...
Според климатолозите през 2023 или 2024 г. светът може да
Коментари Харесай

„Ел Ниньо“ се завръща и носи рекордни горещини през следващите две години

Според климатолозите през 2023 или 2024 година светът може да доближи нов връх за междинна температура. Причина за това са климатичните промени и предстоящото завръщане на естественото събитие „ Ел Ниньо “.

Климатичните модели сочат, че след три години на климатичния модел „ Ла Ниня “ в Тихия океан, който нормално намалява леко световните температури, по-късно тази година светът ще преживее завръщането на „ Ел Ниньо “ - по-топлия му аналог.

По време на „ Ел Ниньо “ ветровете, духащи на запад около екватора, се забавят и топлата океанска вода се изтласква на изток, което води до по-високи температури на повърхността на океана.

" Ел Ниньо " нормално се свързва с рекордни температури на световно равнище. Дали това ще се случи през 2023 година или 2024 година към момента не е известно, само че съгласно мен е по-вероятно то сигурно да се случи, в сравнение с да не се ", разяснява Карло Буонтемпо, шеф на Службата на Европейски Съюз за климатичните промени " Коперник ", представен от Reuters.

Най-горещата година в света до момента е била 2016 година, в границите на която има мощен „ Ел Ниньо “, макар че изменението на климата подхранва рисковите температури даже в години без това събитие, показват специалисти пред осведомителната организация.

Като цяло последните осем години са осемте най-горещи в историята - отражение на дълготрайната наклонност на стопляне, провокирана от излъчванията на парникови газове, съгласно научния консенсус.

Фридерике Ото, старши учител в Grantham Institute към Имперския лицей в Лондон, декларира, че температурите, подхранвани от „ Ел Ниньо “, могат да влошат последствията от изменението на климата, с които доста страни към този момент се сблъскват, в това число мощни горещини, суша и горски пожари.

" Ако „ Ел Ниньо “ в действителност се развие, има огромна възможност 2023 година да бъде още по-гореща от 2016 година, като се има поради, че светът продължава да се затопля, защото хората не престават да употребяват най-вече изкопаеми горива ", споделя Ото.

Миналата година е била петата най-топла, откогато се води статистика, сочи още отчет на учените от програмата " Коперник " на Европейски Съюз, оповестен в четвъртък.

„ Ел Ниньо “ и „ Ла Ниня “

„ Ел Ниньо “ е топлата фаза на Южното съмнение - квазипериодично изменение в температурата на повърхностния пласт на водата в екваториалната част на Тихия океан.

Явлението се характеризира с линия топли океански води, навлизаща в централния и източно-централен тропичен пояс на океана (приблизително сред линията на промяна на датата и 120° западна дължина) и достигаща до крайбрежието на Южна Америка. Тези условия са свързани с високо атмосферно налягане в западния Тихи океан и ниско налягане в източните му елементи. Фазата „ Ел Ниньо “ нормално се повтаря през към четири години, само че съгласно наличните данни циклите могат да не престават сред две и седем години на запад.

„ Ел Ниньо “ се отразява на световния климат, като нарушава естествените модели, което може да докара до мощни стихии на някои места и засушавания на други.

Ако назовем „ Ел Ниньо “ „ топла фаза “, то явлението „ Ла Ниня “ е негов противовес – студена фаза.

По време на „ Ла Ниня “ западните ветрове в Тихия океан към екватора са по-силни от нормално, карайки повече топла вода към Азия. След спада на температурите на повърхността по-студена, богата на хранителни субстанции вода се издига от океанските дълбини по западното крайбрежие на Америка.

Студените води в Тихия океан тласкат теченията на север, което води до по-сухо време в южната част на Съединени американски щати, само че доста по-влажно и по-студено време в северозападната част на Тихия океан и Канада.

По различен метод казано, „ Ел Ниньо “ и „ Ла Ниня “ са двете страни на една и съща монета.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР