Според изборното законодателство в Република Северна Македония днес официално започва

...
Според изборното законодателство в Република Северна Македония днес официално започва
Коментари Харесай

В Северна Македония започва предизборната кампания за парламентарните избори

Според изборното законодателство в Република Северна Македония през днешния ден публично стартира предизборната акция за идните парламентарни избори в страната, които ще се състоят дружно с втория кръг на президентските избори на 8 май.

Вчера представители на 10 от 17 партии и обединения, които ще вземат участие в изборите, подписаха Кодекс за осъществяване на почтени и демократични избори, а представителите на две политически партии отхвърлиха да го подпишат. Причините, съгласно изказванията на Стевчо Якимовски от ГРОМ и ръководителя на партия Демократи Йорго Огненовски, е в метода на финансиране на акциите на политическите партии, който облагодетелства най-големите партии, както и смесването на акциите, при което ръководителите на партии, издигнали претендент президенти, вземат участие в президентската акция, която стартира на 4 април.

На 12 април Държавната изборна комисия дефинира реда на кандидатските листи в бюлетината за изборите за нов парламент в страната. Съгласно предходното си решение, политическите партии и обединения, които са издигнали кандидат-президенти, резервират в бюлетината за парламентарните избори номера, под който в бюлетината за президентските избори са вписани техните претенденти. Така първа ще бъде " Коалиция за европейско бъдеще ", водена от СДСМ, втора е коалиция " Вашата Македония " отпред с ВМРО-ДПМНЕ, под номер три коалиция " Смели за Македония " отпред с ГРОМ, четвърта е коалиция " Европейски фронт ", водена от най-голямата албанска партия ДСИ, пета - Левица, шеста е обединението от албански политически партии „ Заслужава си ”, седмо подред е Движение ЗНАМ. Под номер осем в бюлетината е обединението Обединена Македония, девета - Нова опция на кмета на Скопие Данела Арсовска, десета е партия Авая, единадесети са от Европейско гражданско придвижване, дванадесети - " Трета македонска епоха ", тринадесета - " Вашата партия ", четиринадесета - " Родина Македония ", петнадесета партия " Десна ", чийто ръководител Люпчо Палевски, който е обвинен за двойно ликвидиране в страната, беше заменен преди изборите, под номер 16 в листата са партия Демократи и последна е Лейбъристката партия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР