Според интервюта с 8 учени смъртоносният щам на птичия грип

...
Според интервюта с 8 учени смъртоносният щам на птичия грип
Коментари Харесай

Нов щам на птичия грип предизвиква тревога, H5N1 убива диви животни в Южна Америка

Според изявленията с 8 учени смъртоносният вариант на птичия грип H5N1 се популяризира по-агресивно от всеки път измежду дивите птици и морските бозайници , откогато е дошъл в Южна Америка през 2022 година, което покачва риска той да се трансформира в по-голяма опасност за хората, оповестява „ Агенция Ройтерс “.

По-непосредствена угриженост провокират доказателствата, че заболяването , която до неотдавна беше лимитирана най-вече до типовете птици, наподобява се популяризира сред бозайниците . Този вариант към този момент е погубил няколко делфина в Чили и Перу, към 50 000 тюлена и морски лъвове по крайбрежието и най-малко половин милион птици в целия район. За да потвърдят предаването на вируса от бозайник на бозайник , учените евентуално ще би трябвало да изследват инфекциите при живи животни.

„ Почти несъмнено е, че това се е случило “ , удостоверява Ричард Уеби, вирусолог в Детската изследователска болница „ Сейнт Джуд “ в Мемфис, Тенеси. Той прибавя:

„ Доста е мъчно да се обяснят някои от тези огромни инфекции и измиране, без да има разпространяване от бозайник на бозайник. “

Щамът се е появил при десетки типове птиц и, в това число някои мигриращи типове , които могат да го разпространят отвън района, обявиха учените пред „ Ройтерс “.

Със усилването на климатичните промени животните ще бъдат принудени да се придвижват в нови територии, смесвайки се между тях по нови способи и евентуално увеличавайки опциите за по-нататъшна разновидност на вируса. Ето какво разяснява Алонзо Алфаро-Нунес, вирусолог в Университета в Копенхаген:

„ Въпрос на време е да откриете първия южноамерикански вариант в Северна Америка. “

Риск за индивида

Нарастващата угриженост накара 35-те страни от Панамериканската здравна организация да свикат районни здравни специалисти и чиновници на среща тази седмица в Рио де Жанейро. Групата възнамерява да сътвори първата в света районна комисия за наблюдаване на птичия грип и реакция, заяви за Ройтерс чиновник на Панамериканската здравна организация. Това не е било съобщавано по-рано.

Откакто вирусът е открит за първи път в Колумбия през октомври 2022 година , на континента са известни два случая при хор а – по един в Еквадор и Чили. И двата случая са пристигнали от излагане на инфектирани птици. Въпреки че тези пациенти са оживели, птичият грип H5N1 е гибелен за хората в към 60% от случаите в международен мащаб.

Според специалистите е малко евентуално Световната здравна организация да увеличи равнището на риска за хората от настоящето „ ниско “ без доказателства за предаване на инфекцията от човек на човек или за разновидности, приспособени към човешките рецептори.

Производителите на медикаменти , измежду които GSK (GSK.L), отваря се нов раздел, и Moderna (MRNA.O), отваря се нов раздел, обявиха, че създават ваксини против птичи грип за хора и имат потенциала да произведат стотици милиони дози в границите на няколко месеца, като употребяват индустриални линии, употребявани за ваксини против сезонен грип. Ралф Ванстрелс, откривател от Калифорнийския университет в Дейвис, който учи южноамериканските разновидности на H5N1, разяснява:

„ Виждаме, че вирусът прави дребни еволюционни стъпки, които в дълготраен проект водят до евентуално заразяване на хората. “

Всяка година аржентинският полуостров Валдес на ветровитото атлантическо крайбрежие гъмжи от гъсто ситуирани слонски тюлени , които отглеждат своите дребни. През ноември предходната година Ванстрелс се натъква на мрачна сцена: стотици мъртви и гниещи дребни на плажа . Изследователите пресмятат, че 17 400 дребни са починали , съвсем всички родени в колонията през тази година. Според учените е доста малко евентуално всяко от тези дребни да е било инфектирано от птици. Обикновено дребните контактуват единствено с майките си, което кара учените да подозират, че точно по този метод се популяризира болестта.

Ванстрелс е част от група учени, които работят за следене на генетичните разновидности на вируса в Южна Америка. В проектодокумента, отворен в нов раздел, оповестен на уеб страницата на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати , те проучват проби от морски лъвове, тюлени и птици от горната част на крайбрежието от полуостров Валдес. Сравнявайки геномите от тези проби с тези, събрани в Северна Америка през 2022 година и в Азия по-рано, екипът разпознава девет нови разновидности . Същите разновидности са открити в проби, събрани през 2022 и 2023 година в Чили и Перу, които също са били наранени от всеобща смъртност на морски лъвове и птици.

„ Това е първият случай, когато този вирус е толкоз приспособен към дивата природа “ , акцентира Ванстрелс и изяснява:

„ Явно нещо се е случило в Перу и в северната част на Чили, където те са придобили тези нови разновидности. “

В проектодокумента откривателите означават, че същите разновидности са били налице при един от двата случая на хора на континента – 53-годишен мъж, който е живял на една пресечка от морския бряг, където са се събирали морските птици . Според откривателите този случай „ акцентира евентуалната опасност, която тези вируси съставляват за публичното здраве “ .

Регионалната реакция

След като тази седмица в Рио де Жанейро се организира среща на здравни чиновници и специалисти , страните от Латинска Америка ще бъдат принудени да засилят наблюдението на болесттите в природата. Несъгласуваните данни и лимитираните запаси в района затрудняват учените да схванат по какъв начин заболяването се популяризира в дивата природа , като броят на случаите евентуално е доста по-голям от записания. Според учените от някои случаи не се вземат проби и не се вършат лабораторни проучвания .

Боливия да вземем за пример не е записала случай в дивата природа през предходната година, макар че заболяването е открита в близките страни, оповестява Мануел Хосе Санчес Васкес, координатор по епидемиология във ветеринарния център на PAHO. Санчес означи:

„ Управлението на реакцията против заболяването също може да бъде комплицирано. “

По думите му със заканите за хората се занимават чиновниците на публичното опазване на здравето, до момента в който заканите за домашните птици или добитъка са в компетенциите на селскостопанските или ветеринарните управляващи. Заплахите за дивите животни нормално са в компетенциите на чиновниците по околната среда. Санчес акцентира:

„ Новата районна комисия, която се чака да бъде оповестена в четвъртък, ще има за цел да откри общоприети протоколи за наблюдаване, обработка и докладване на случаи сред другите държавни организации. Тя би могла да помогне и за сливане на лабораторните запаси. “

„ Притеснени сме и сме бдителни “ , призна Санчес и изясни:

„ Колкото повече се приспособява вирусът към бозайниците, толкоз по-вероятно е да се стигне до предаване на вируса на хора. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР