Според информация на Българска банка за развитие до момента търговските

...
Според информация на Българска банка за развитие до момента търговските
Коментари Харесай

Безлихвени заеми за общо 170 млн. лева са заявени от търговските банки пред ББР

Според информация на Българска банка за развиване досега комерсиалните банки са създали пред нея поръчки за гарантиране на безлихвени заеми до 4500 лв. с общ размер от 170 млн. лв.. Разпределението по банки е следното:

" Уникредит Булбанк " АД - 30 млн. лева

" Пощенска банка " АД - 20 млн. лева

" Банка ДСК " ЕАД - 20 млн. лева

ПИБ АД - 20 млн. лева

ОББ АД - 20 млн. лева

" Инвестбанк " АД - 20 млн. лева

" Райфайзенк банк " ЕАД - 15 млн. лева

" Общинска банка " АД - 10 млн. лева

ЦКБ АД - 8 млн. лева

" Алианц банк България " АД - 5 млн. лева,

" Търговска банка Д " АД - 2 млн. лева

" Интернешънъл Асет банк " АД - 0,360 млн. лева

От тези безлихвени заеми могат да се възползват жители, които дават отговор на няколко условия.

Хората, които са на трудов контракт, би трябвало да показват документ, че са в неплатен отпуск. Те би трябвало да потвърдят, че са били в трудови правни отношения най-малко шест месеца преди излизането си в неплатен отпуск, че са отработили най-малко пет дни през март 2020-та и че не са получава хонорари по други трудови правни отношения.

Самоосигуряващите се лица могат да получат сходни заеми, в случай че заради изключителното състояние са прекъснали активността си, или имат най-малко 20% спад в приходите за първото тримесечие на 2020-та в съпоставяне със същия интервал на 2019-та.

Всички жители, които аплайват за безлихвени заеми до 4500 лв., би трябвало да имат платени осигурителни вноски. Ако са на трудов контракт, би трябвало да заявяват, че след преустановяване на неплатения отпуск ще се върнат на същата работа.

Всеки жител, който дава отговор на изискванията, има право да получи през комерсиалните банки сътрудници до 4500 лв. безлихвен заем. Според документа, оповестен от ББР, това става, както посредством три обособени контракта за заем с една и съща банка за по 1500 лв., по този начин и посредством един контракт, въз основата на който сумата може да се тегли на траншове, всеки от който е с оптималната сума от по 1500 лв.. Такси, комисионни и неустойки по тези заеми не се дължат.

Максималният период за погасяване на тези заеми е пет години, а гратисният интервал за заплащане по тях е до две години. Ползвателите имат право на предварително погасяване, без да дължат такси и комисионни за това. За заем по тази стратегия може да се кандидатства до края на тази година.

Условията за кандидатстване за безлихвен заем разрешават, той да бъде смесен с искане за мораториум (отлагане на плащанията) по към този момент действителен заем в обслужващата банка. Подобна скица разрешава на длъжника след приключване на периода на мораториума да финансира цялостното или отчасти погасяване на съществуващия заем с безлихвен заем, като понижи разноските си по обслужването на общото си дългово задължение. За банката сходна скица разрешава тя да понижи общия размер на кредитния риск по такива свои вземания и да ограничи разноските й за хранителни запаси.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР