Според Годишника на световната конкурентоспособност 2018 на Института за развитие

...
Според Годишника на световната конкурентоспособност 2018 на Института за развитие
Коментари Харесай

България е 48-ма по конкурентоспособност сред 63 страни

Според Годишника на международната конкурентоспособност 2018 на Института за развиване на ръководството (IMD, Швейцария) българската стопанска система, теглена от Европейски Съюз, продължава постепенно да се възвръща, само че без да свети. През 2018 година България заема 48-мо място от 63 страни при 49-то през предходната. Подобрението по отношение на 2015 година е със седем позиции, само че по отношение на 2007 година, когато страната е била на 41-во място, има утежняване. Това оповестява българският сътрудник в плана - Центърът за проучване на демокрацията.

Дългосрочните фактори на конкурентоспособност на българската стопанска система остават стабилно ниски, което прави вероятността за пробив в околните години доста дребна, в случай че държавните и бизнес водачи не създадат основна смяна в политиките, разясняват създателите на проучването.

 България е 48-ма по конкурентоспособност измежду 63 страни
© Център за проучване на демокрацията

Конкурентоспособността на страната е оценена по общо 20 индикатора като най-слабо тя се показва по " управнически практики " - 60-то място. В долната част на класацията България попада и по " трудов пазар " - 58-мо място, отношение и полезности - 55-то, научна инфраструктура - 53-то, здраве и околна среда - 52-ро.

Най-добре България е класирана по цени - 5-то място, интернационална търговия - 17-то, фискална политика - 20-то.

Бизнесът продължава да прави оценка като сериозен проблем приключването на мозъци, сочат данните в проучването. За четвърта поредна година данните за общата и младежката безработица бележат намаляване, като значима причина остава напускането на страната от доста младежи. Това, в композиция с ниското ниво на възнаграждение спрямо Европа, в множеството браншове продължава да основава предпоставки за приключване на квалифицирани фрагменти зад граница и нарастване на каузи на скритата стопанска система в България, разясняват анализаторите.

Тежестта от спазването на регулациите и неналичието на одитна просвета и положителни счетоводни практики също са посочени от бизнеса като обилни спънки. Още един път се удостоверява потребността от увеличение на интернационалния опит, адаптивността и гъвкавостта на българските компании, са изводите в проучването

Същевременно България се подрежда измежду водещите места по вложения в телекомуникациите, информационни технологии и цифрови умения, което демонстрира капацитета за развиване на гении и високо подготвени фрагменти, при съществуване на нужните политики, положително ръководство и инфраструктура.

Положително се правят оценка размера на налог облага, общият размер на корпоративните и персонални налози, размерът на държавния дълг, опцията за бързо и безпроблемно вписване на нови компании, и регулациите на пазара на труда.

Възможности за възстановяване на конкурентоспособността откривателите виждат преди всичко в подобряването на успеваемостта на правосъдната власт и обществената администрация. България би заела по-благоприятна позиция и в случай че пренасочи повече квалифицирана работна ръка от обществения към частния бранш, и по-голям дял от еврофинансирането - към професионалното обучение и националната система за нововъведения.
Друга рекомендация е към българската енергийна система, която би трябвало да стане по-прозрачна и по-добре интегрирана към европейската.

Профил на конкурентоспособността на българската стопанска система за 2016 - 2018 година

 България е 48-ма по конкурентоспособност измежду 63 страни
© Център за проучване на демокрацията
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР