Според глобално проучване на Expedia Group, проведено сред повече от

...
Според глобално проучване на Expedia Group, проведено сред повече от
Коментари Харесай

С AI подръка. Как технологията променя туристическата индустрия

Според световно изследване на Expedia Group, извършено измежду повече от 5700 пасажери, междинният пътуващ прекарва повече от пет часа, с цел да провежда пътуването си, и преглежда 141 страници наличие. За американците този брой е съвсем двоен - цели 277 страници, като това се случва единствено за последните 45 дни преди заминаването.

Навлизането на генеративния изкуствен интелект, написа CNBC, би трябвало да опрости този развой и да разреши на фирмите по-добре да приспособяват рекомендациите си към характерните ползи на пътуващите.

Как може да наподобява това? Надеждата е, че изкуственият разсъдък освен ще възнамерява направления, само че и ще комуникира с хотелите, ще изготвя бюджети за пътувания, даже ще действа като персонален помощник при пътешестване. По този метод AI ще промени радикално метода, по който фирмите подхождат към пасажерите.

Типичното търсене на жилище в Airbnb да вземем за пример дава резултати, които не вземат поради предходни търсения. Може да имате 10 години опит в резервирането на първокласни, модерни жилища, само че евентуално към момента ще ви бъдат предлагани селски къщи, в случай че дават отговор на заложените от вас филтри.

Но това скоро може да се промени.

По време на диалога за приходите през май основният изпълнителен шеф Брайън Чески изяснява по какъв начин изкуственият разсъдък може да промени метода на Airbnb: " Вместо да ви задаваме въпроси като: Къде отивате и по кое време?, желаеме да изградим стабилен профил за вас, да научим повече за вас и да ви зададем два по-големи и по-фундаментални въпроса: Кой сте вие и какво желаете? "

Макар че AI, който стартира все по-често да взема решение проблемите пред концепцията за " персонализация в мащаб ", към момента не е навлязал съществено в туристическата сфера, способността да се търси в големи количества данни, да се дава отговор на въпроси, заложени на натурален език, и умеенето „ да се запомнят " предходни въпроси, с цел да се надгради диалогът по метода, по който го вършат хората, доста подхожда на промишлеността.

Туристически компании припознават AI

CNBC цитира изследване, извършено през април от компанията за пазарни изследвания National Research Group, съгласно което 61% от интервюираните декларират, че са отворени към потреблението на всекидневен AI за обмисляне на пътувания. В същото време към оня миг едвам 6% декларират, че фактически са го употребявали.

Освен това повече от половината от интервюираните (51%) декларират, че нямат доверие на технологията да пази персоналните им данни, а 33% - че се притесняват, че тя може да даде неточни резултати.

И въпреки всичко, до момента в който пътуващите към момента разискват сигурността и преимуществата на потреблението на изкуствен интелект за обмисляне на пътувания, доста огромни туристически компании към този момент се гмуркат с главата напред в технологията.

През февруари основаната в Сингапур туристическа компания Trip.com пуска TripGen - чатбот, задвижван от OpenAI, основател на ChatGPT.

През март Expedia и Kayak стават едни от първите, които пускат в платформите си ChatGPT като плъгин.

През април Expedia афишира старта на трета бета версия на чатбот с изкуствен интелект от ChatGPT.

През май основаната в Европа компания за резервации на пътувания eDreams Odigeo се причислява към " Програмата за надеждни тестери " на Гугъл Cloud за AI, а Airbnb афишира проектите си да вгради в интерфейса си GPT-4, най-новия огромен езиков модел на OpenAI.

Тези първи стъпки се трансформират в същинска вълна през лятото.

През юни Amazon Web Services афишира инвестиция от 100 млн. $ в стратегия за подкрепяне на фирмите да употребяват генеративен AI, а RyanAir и Lonely Planet са две от първите четири участващи компании.

Booking.com пуска чатбота с изкуствен интелект Trip Planner в приложението за определени американски членове на програмата си за преданост Genius.

Priceline, на собствен ред, започва платформа, наречена Trip Intelligence, ръководена от подсилен от Гугъл чатбот с генеративен AI, наименуван Penny.

Миналия месец пък Tripadvisor започва уеб основан, захранван с AI инструмент за сформиране на направления за пътешестване, наименуван Trips, а Trip.com пусна обновен чатбот, наименуван TripGenie, който дава отговор на текстови и гласови поръчки, демонстрира изображения и карти и дава връзки за резервации.

Компанията за отдаване на ваканционни жилища чартърен HomeToGo пуска бета версия на функционалност за търсене с AI в приложението си, наречена AI Mode, за потребителите в Съединени американски щати и Обединеното кралство.

И тази вълна продължава да обгръща от ден на ден компании в другите клонове на туристическата промишленост.

Отвъд планирането на пътувания

Планирането на пътувания е най-видимото потребление на AI в туристическата промишленост сега, само че фирмите към този момент възнамеряват нови функционалности, показват още от CNBC.

Старши продуктовият шеф на Trip.com Ейми Уей декларира пред медията, че компанията обмисля да създаде виртуален справочник за най-новия си артикул с AI - TripGenie.

" Той може да помогне за даване на информация, като да вземем за пример запознаване с исторически здания и обекти в даден музей ", споделя тя. „ Визията е да се сътвори цифров сателит за пътешестване, който може да схваща и беседва с пасажера и да му обезпечава помощ на всяка стъпка. "

Сайтът за туристически вести Skift показва, че AI може да се употребява и за прогнозиране на закъснения на полети и да оказва помощ на туристическите компании да реагират на отрицателни онлайн мнения.

Компанията пресмята, че чатботовете могат да донесат стойност от 1,9 милиарда $ за туристическата промишленост, като разрешат на фирмите да работят с по-малко личен състав за обслужване на клиенти, освобождавайки време на хората да се съсредоточат върху комплицирани проблеми.

Чатботовете не се нуждаят от наемане или образование, могат да приказват няколко езика и " нямат крива на образование ", както показва Skift.

Като цяло профилираната платформа предвижда, че генеративният AI може да бъде опция за туристическата промишленост да генерира спомагателна стойност 28,5 милиарда $ - оценка, която, в случай че инструментите се употребяват " в цялостния им капацитет... ще наподобява консервативна в ретроспективен проект ".

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР