Според главния икономист на Световната банка политиците трябва да дадат

...
Според главния икономист на Световната банка политиците трябва да дадат
Коментари Харесай

Световната банка: Намаляването на неравенството е също толкова важно, колкото растежа

Според основния икономист на Световната банка политиците би трябвало да дадат същия приоритет на намаляването на неравенството, както и на стимулирането на растежа, осведоми Bloomberg.

Често има прекомерно огромен фокус върху стойностите на растежа на срещите на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон, декларира в изявление във Вашингтон Пинелопи Куджиану Голдберг. " Говорим за закъснение на няколко десетични точки ", споделя тя. " Трябва да подходим към това с огромна нерешителност. Но има и доста други въпроси, за които би трябвало да се тревожим. "

Разпределението на приходите и благосъстоянието би трябвало да бъде на върха на този лист, споделя Голдбърг, някогашен професор по стопанска система в Йейл преди назначението си в Световната банка. Тя споделя, че неудовлетвореността на гласоподавателите от неравенството може да докара до спънки за промени, а икономическото разширение е по-бавно, когато опциите за огромни групи от обществото - като дамите - са лимитирани.

" Дори в случай че въобще не ви пука за неравенството, а всичко, което ви интересува, е растежът, действителността е, че в последна сметка ще имате обществено неодобрение ", споделя тя.

В развитите стопански системи неравенството е на най-високото си равнище от половин век, съгласно Организацията за икономическо съдействие и развиване. Сред страните членове на Организацията за икономическо сътрудничество и раз приходите на най-богатите 10% от популацията са се нараснали до девет пъти повече от тези на най-бедните, в съпоставяне със седем пъти в средата на 90-те години.

" Растежът беше мощен "

Тези статистически данни са съдействали за опълчване в обществото на глобализацията, което основава проблеми в богатия свят. След като даде обещание да отбрани служащите, които са си изпатили от търговията, президентът Доналд Тръмп наложи мита за всичко - от перални машини до стомана. Излизането на Англия от Европейския съюз излезе комплициран и муден развой, а във Франция повишението на налозите върху горивата докара до улични митинги, които забавиха стопанската система.

Миналата седмица МВФ редуцира прогнозата си за международния напредък до най-ниските си равнища от финансовата рецесия преди 10 години, защото вероятността в множеството огромни стопански системи се утежнява.

Но загрижеността за тези съществени елементи може да накара анализаторите да пропуснат подводните течения, поради които избухнаха напрежението предходната година, споделя Голдбърг.

" Растежът е бил мощен, безработицата е на най-ниското си равнище от 50 години, борсовият пазар процъфтява, " споделя тя. - Тогава за какво хората са възприемат хрумвания за протекционизъм и демонстрират защитни реакции към всички тези разтърсвания? Отговорът би трябвало да бъде, че някои елементи от популацията са изостанали от другите.

Световната банка бе фокусирана по време на Втората международна война върху възобновяване на Европа и финансирането на развиването. Тя има за цел да понижи крайната беднотия по света и да ускори " общия разцвет ". /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР