Според главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев разпространението

...
Според главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев разпространението
Коментари Харесай

Ангел Кунчев за разпространението на COVID-19: Засега положението не е опасно

Според основния държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев разпространяването на COVID-19 се следи деликатно, а към този момент ситуацията не е рисково.

Министерството на здравеопазването има подготвеност да реагира, има и нужните количества разнообразни ваксини. Това сподели доцент Кунчев през днешния ден в Габрово, където в една от градските здравни бази има професионален семинар на тематика „ Комуникация сред лекари и пациенти по проблемите на имунизациите “.

По отношение на ограниченията при разпространение на ковид-инфекцията доцент Кунчев уточни, че в огромните регионални лечебни заведения и в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната има разкрити кабинети, които работят безотказно и имат всички типове ваксини, с които може да се задоволи търсенето. По думите му тези кабинети работят и в този момент и даже да не е доста високо търсенето, даже единствено няколко души да желаят да се имунизират, има опция всеки да го направи.

Ковид-зоните са били закрити, тъй като беше анулирана изключителната обстановка, а освен това състояние здравната каса няма опция да заплаща. Според доцент Кунчев покачване на инфекцията през последите 2-3 седмици има, само че напън върху лечебните заведения към момента няма.

Характеристиките на вируса, направени до момента, се удостоверяват, изясни той. По-лесно е заразяването, само че вирусът е по-малко рисков. Системата ще реагира въз основата на новата конюнктура - в случай че стартират да се запълват отделенията и има напън върху лечебните заведения, ще преминем към системата на спомагателни профилирани ковид-отделения, уточни основният здравен контрольор.

По думите му прогнозата на всички е била, че ще имаме умерено лято и едвам към октомври случаите могат да се усилят, само че вирусът за следващ път ни е опровергал.

" Макар че, в случай че нещата вървят по този метод, това не е съдбовно. Че повече хора ще се срещнат с вируса, че някои ще го прекарат на крайници или с лека температура за няколко дни, няма нищо съдбовно. С други думи, в случай че коронавирус вирусът продължава да се трансформира в респираторен - като грипния и като доста други, това е добре пристигнало. Дали ще е по този начин обаче никой не може да каже, тъй като и измененията в него не престават ", сподели още доцент Кунчев. Той уточни, че към този момент в София, Варна, Бургас заболеваемостта се усилва и има растеж, въпросът е до каква степен ще се стигне ръстът/БТА.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР