Според финансовото ведомство производственият сектор ще започне да се възстановява

...
Според финансовото ведомство производственият сектор ще започне да се възстановява
Коментари Харесай

Министерството на финансите: Първи ще се събудят заводите, износът ще е труден

Според финансовото ведомство индустриалният бранш ще стартира да се възвръща от през третото тримесечие на тази година

© Цветелина Белутова Ако строгите ограничения за обществена изолираност в България приключат през второто тримесечие на годината, а някои обособени ограничавания се запазят и през интервала юли - септември, стопанската система на страната ще се възвърне до равнищата преди рецесията с пандемията още през 2021 година През тази година обаче тя ще изпита забележителен потрес, като на процедура всички мотори, които я дърпаха нагоре преди COVID-19 (пазар на труда, ползване, заеми, външна търговия) ще спрат. Това е главният макросценарий, развъртян в Конвергентната стратегия на България за тази година, която за разлика от предходни е по-опростена и има прогноза единствено за 2020 година Анализът се изготвя по искане на Европейска комисия от всички страни членки до края на април.

Числата в макропрогнозата на финансовото министерство съответстват с тези, които бяха показани при актуализацията на бюджета поради корона рецесията (3% спад на Брутният вътрешен продукт за 2020 година и съвсем нулева инфлация), само че в този момент към тях има прибавен и малко по-подробен разбор. А уточнението е, че упованията са годни единствено в случай че при всички съществени търговски сътрудници на България икономическото възобновяване стартира още през тази година. На фона на последните данни за бизнес настройките в страната и развиването на европейската стопанска система обаче сюжетът на държавното управление все още наподобява по-скоро оптимистичен. За съпоставяне - множеството прогнози за България на разнообразни интернационалните институции и банки залагат на доста по-чувствителен спад на Брутният вътрешен продукт през тази година, като да вземем за пример Уникредит Булбанк - на 7.8%, а интернационалната рейтингова организация Fitch - на 5.1%

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Друг забавен миг в държавния разбор са изчисленията за придвижването на цените на съществени първични материали - отвън храни и питиета през 2020 година се чакат обилни спадове на годишна база (виж графиката).

Първо може да се възвърне производството

Плавното възобновяване на стопанската система може да стартира още през третото тримесечие на тази година при производството, до момента в който пазара на труда - най-рано през последните три месеца на 2020 година, се показва в документа на финансовото ведомство. Според него нарасналата неустановеност ще докара до ограничаване като цяло на потребителските разноски и образуване на защитни спестявания от страна на семействата. Инвестициите също ще секнат, а най-съществени спадове се чакат при външната търговия. Очакванията са годишното нарастване на заемите за семейства в края на 2020 година да се забави до 1.4%, а за бизнеса - до към 1.7%

" В интервала април - юни не се чакат доходи от визити на чужденци в страната, като през трето тримесечие ще се следи гладко възобновяване ", се показва в разбора. За годината се предвижда общ спад в износа на услуги 25.7%, а на артикули - с 13.3%. " Безпрецедентните ограничения за ограничение на разпространяването на болестта, признати от всички страни, засягат значително транспортните и туристическите услуги, чийто дял в общия експорт на услуги на България e към 62%. "

От финансовото ведомство чакат и негативен растеж на продуктивността през тази година от 0.9% или с към 4 пр.п. по-нисък по отношение на регистрираното повишаване през 2019 година

Рисковете

" Евентуална липса на синхрон сред страните - членки на Европейски Съюз, и България при облекчение на ограниченията ще ограничи упования позитивен резултат от възобновяване на търговията и транспортните връзки ", се показва в разбора. Друг риск икономическото възкръсване да не се случи по описания оптимистичен сюжет е, в случай че последствията от COVID-19 се окажат по-негативни и дълготрайни. В този случай ограниченията за ограничение на вируса могат да останат в действие по-дълго, т.е. след първото полугодие на годината.

" По-голяма и по-продължителна неустановеност, сходна с следената по-време на рецесията от 2009 година, ще докара до по-бавно от предстоящото възобновяване и по-ниски потребителски и капиталови разноски ", се показва в документа, т.е. не е изключено и възобновяване да е постепенно и трудно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР