Според Евгений Дайнов Румен Радев се подреди до най-крайните пропагандатори

...
Според Евгений Дайнов Румен Радев се подреди до най-крайните пропагандатори
Коментари Харесай

Румен Радев: моралното падение на един натовски генерал

Според Евгений Дайнов Румен Радев се подреди до най-крайните пропагандатори на Владимир Путин

Тезите на Радев от ден на ден се припокриват с съветската агитация. Стартирал като " натовски военачалник ", минал през " Крим е съветски ", през днешния ден той се подрежда до Путин и счита Европа и Съединени американски щати за войнолюбци, написа Евгений Дайнов в.

Военните са базисно праволинейни създания. Казват нещата такива, каквито са, малко и ясно, като на отчет пред висшестоящ офицер. Няма скрити картинки или шарени димки за пред публиката.

Пример е говоренето на военачалник Марк Мили, най-висшият офицер в Съединени американски щати, на конференцията след срещата за военна помощ на Украйна, събрала 54 страни в Рамщайн. " Президентът Путин може да приключи тази война през днешния ден. Той я стартира. Той избра да води тази война ". В противоположен случай " рано или късно ще би трябвало да се седне на масата за договаряния, с цел да се постави край, и това ще се случи, когато се реализира крайната цел - свободна, суверенна и самостоятелна Украйна територия де възстановила своя суверенитет над всички свои територии. " Нищо не е оставено неразбираемо и нищо не е премълчано. Намеци няма. Има констатации. (Генерал Марк Мили по време на взаимна конференция в Рамщайн с министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин.)

Когато обаче военните си внушат, че са политици и стартират да приказват завоалирано и с подмятания, резултатът е смешен. Те не умеят да приказват по този начин, това не им е в натюрела. И защото това не го умеят, всичко скрито става очевидно, в това число - какви настройки и показа виреят под фуражките им.

Как Радев подхрани съветската агитация

След като се запознахме с изявлението на военния Мили, ето ви политика военачалник Румен Радев, понастоящем президент на България, в скорошно изявление в Дарик радио: " Виждането, че би трябвало да има война до цялостен провал на едната страна неизбежно и последователно ни тласка към световен спор с опция за нуклеарно самоизтребление ".

Това незабавно стана обичаният откъс на ТАСС и РИА-Новости, които най-накрая откриха какво да ги успокои, откакто дни наред беснееха поради новината, че Кирил Петков и Асен Василев са избавили Украйна от съветски разгром в първите седмици на войната. А е обичан откъс на кремълските рупори, тъй като под завоалираното и привидно безадресно говорене на Радев ясно прозират съществени тези на съветската агитация.

Тезата, че се води война, чиято цел е цялостният провал на Русия, тия дни се върти във всички пропагандни канали на Кремъл. Ядрената тематика е тясно обвързвана с тази теза и наскоро бе озвучена от Дмитрий Медведев, заместител на Путин в Съвета за сигурност на Русия, по този начин: " загубата на една нуклеарна мощ в елементарна война може да провокира начало на нуклеарна война ". Говорителят на Путин незабавно обясни, че иде тирада за " правото " на Русия да отвърне с нуклеарен удар тогава, когато реши, че е застрашена от проваляне.

Няколко часа по-късно съветските пропагандни ТВ излъчвания безусловно се взривиха. Един изгряващ агитатор крещеше по Запада: " Как по този начин не ви е боязън от нас? Трябва да ви е боязън, всеки ден да ви е боязън, тъй като ние всеки миг можем да решим да ви засипем с нуклеарни бомби ". Ветеранът агитатор Владимир Соловьов бе още по-ясен: " Време е да изтрием от лицето на земята и да превърнем я радиоактивна пепел всякаквите там поляци, германци, французи и, несъмнено, българи… " Явно Соловьов към този миг е още гневен на Петков и Василев и не е осведомен с изявлението на Радев.

Опорките за неприятната Украйна и неприятния Запад

Виждаме по какъв начин единствено с едно сякаш завоалирано изречение " натовският военачалник " Румен Радев се подреди до най-крайните пропагандатори на Владимир Путин. Същото се случва с едно от идващите му фрази в изявлението в Дарик, в което той твърди, че с цел да бъде разбрана тази война, належащо е човек " да познава добре дълбоките политически и исторически корени на този спор ".

За да разберем какво ни споделя този човек в този случай, не е нужно да вървим чак до Москва. Отворете си фейсбука и незабавно ще видите за каква кремълска опорка иде тирада - у нас я отстояват стотици беззаветно предани на Кремъл човеци. Обобщено тази опорка звучи по този начин: " В продължение на 400 години и изключително след 2014 година украинците непрекъснато предизвикат Русия. И най-после тя бе принудена да влезе в Украйна, с цел да спре провокациите ".

Към такова " познаване " ни приканва военачалник Румен Радев, преди да ни разреши да обсъждаме войната. Представям си какво би му споделил военачалник Мили, в случай че Радев тръгне да му изяснява това.

От опит знаем, че който се подреди в пропагандните кохорти на Владимир Путин е просто задължен да уточни " Запада " като главен изверг, заплашващ международния мир и, не на последно място - родната му страна. Румен Радев не прави изключение. След като ни е показал главните тези на съветската агитация, той ясно показва, кой е злодеят в тази война: " По-богатите европейски страни могат да си разрешат да дават оръжие и да не престават тази война на обществено и икономическо безсилие, тъй като имат запаси и като страна, и като жители ".

Зле завоалираното обръщение тук е следното: " европейските страни " са тези, които подклаждат и не престават войната. Ако не бяха те, до момента войната да е свършила. България обаче няма място измежду тези страни " в случай, че хората нямат персонални запаси ". Значи хем богатите западни европейци подклаждат войната, хем вършат по този начин, че клетите небогати българчета да страдат поради тяхното войнолюбство.

Моралното проваляне на българския президент

Все сме гледали трагични морални падения на българската политическа сцена, само че Радевото стартира да наподобява като връх. С всяко последващо изречение в изявлението по Дарик " натовският военачалник " затъва все по-дълбоко.

" Не мога да приема позицията, че войната в Украйна е война на полезности, когато най-голямата полезност са мирът и човешкият живот ", ни осведоми Радев. Това към този момент е откровена агитация по съветски обичай, преподавана в школите на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Присъства черно на бяло в съответните учебници.

Намекът тук е следният: всеки, който поддържа правото на украинците с оръжие в ръка да бранят своята самостоятелност от съветския агресор, не цени нито мира, нито човешкия живот. Мирът и човешкият живот биха били избавени, в случай че украинците престанат да се съпротивляват и се отдадат на милостта на руснаците, станала необятно известна от всеобщите гробове и стаите за мъчение, открити на всички неотдавна освободени от тяхното наличие територии.

Масов гроб в Изюм - открит, откакто украинската войска отвоюва града през септември.

След като под фуражката на военачалник Радев се е наместило убеждението, че Западът е отговорен за войната в Украйна, тъй като погазва полезности като мир и живот, следва да чакаме директна негова офанзива против този Запад. И тя идва, тъй като няма по какъв начин да не пристигна.

Радев против " грантоедите "

Според Радев публикацията в " Ди Велт ", която разкри по какъв начин Кирил Петков и Асен Василев са избавили Украйна от руснаците, има " поръчков темперамент ". Е, няма по какъв начин да няма. Щом Западът е злото, то той е подкупен и лъже против пари. Това външно зло обаче съгласно каноните на съветската агитация постоянно има своите вътрешни сътрудници. Такива за Радев са Петков и Василев, които, до момента в който са спасявали Украйна, са се оказали " в областта на подмолни сделки с непознати сътрудници ".

Това, че западните врагове тук са наречени " непознати сътрудници ", не ги прави по-малко рискови, както Радев ни оповестява по-нататък: " Факт е, че в България има политици, анализатори и медии, които се зареждат с грантове, а получаващите средства под разнообразни форми се трансформират в проводници на избрана политика ".

Това е към този момент дискурсът на неприкритите сътрудници на Путин в българските медии и в българската политика. Поне от десетилетие те пишат и приказват за " грантоеди ", които вземат американски долари, с цел да се борят против българщината и нейната майка - Русия. Те реализираха това в българския език " грантове " да бъде свързвано с американците и в никакъв случай - с руснаците.

В света под фуражката на Радев, както в света на съветската агентура в България, " захранваните с грантове " са противников (американски) сътрудници. А откакто са врагове, на тях би трябвало да им се случват някакви неприятни неща. Радев поема уговорката за случването на сходни неща: " Затова е нужна полемика за нуждата от законодателни промени, които да контролират финансовите потоци и свързаната с тях опция за разпространение на непознато влияние… Да е ясно от къде идват, защо се употребяват. Получавайки финансови средства, ти ставаш проводник на някаква политика. "

Така стигаме до точката, в която Радев, стартирал като " натовски военачалник " и минал през " Крим е съветски, кой да е? ", дефинитивно се подрежда до Путин и счита както европейските страни, по този начин и Съединени американски щати за войнолюбци на международната сцена и за врагове съответно на българите.

А когато пътят до тезите на " Възраждане " и " Атака " бъде дефинитивно извървян?

Все отново, бидейки боен и неизкушен в изкуството на намека и операцията, тези свои убеждения Радев към момента не е оформил в дефинитивна систематична форма. Няма по какъв начин обаче, щом един път е почнал, да не продължи в тази посока и да не стигне до отбрана на " българщината ".

В изявлението за Дарик радио той към този момент алармира за това си желание. След като заръчва на българските учебни заведения да наблегнат на патриотичното образование на младите, той подвига предупредително показалец: " А това няма по какъв начин да се случи, в случай че българските създатели не престават да отпадат от учебниците, младите четат сменената си история и се сблъскват със систематичен нихилизъм ".

Не съм сигурен, че Радев е осведомен със смисъла на думата " нихилизъм ". Като се има поради това, което към този момент знаем, че носи под фуражката си, най-вероятно има поради " народен нихилизъм " - обичан термин както на едновремешните български комунисти, по този начин и на актуалните български фашисти.

Цялото това Радево умозаключение се вписва без излишък в тези националистически нервности, които при започване на всяка образователна година ни убеждават, че някакви безродници са " махнали " Аз съм българче " от читанките ", че са заместили Иван Вазов с някакви гнили европейци или в последно време, че скрито са вкарали " джендър идеологията " в уроците по обществознание.

Впрочем, неналичието на тематиката за " джендър идеологията " сама по себе си е знак, че Радевото пътешестване из джунглата на политиката и идеологията още не е приключено. Посоката обаче елементарно се вижда под непохватните Радеви подмятания и внушения. Тя е натам, където се намира онази една-десета от българските гласоподаватели, които откровено ненавиждат европейската цивилизация, откровено се надяват Путин да прати у нас някой сатрап, който да изтрие всичко европейско, и които гласоподават за партии като Атака, НФСБ, Вътрешна македонска революционна организация и " Възраждане ".

Този човек обаче не е нито Волен Сидеров, нито даже Костадин Костадинов. Той разполага с секрети служби, както и с държавно управление, което командва подразделенията на армията и на полицията. Когато тези мрачни мисли, които сега се роят под неговата фуражка, добият дефинитивно систематизирана форма - тогава той какви разпоредби ще дава на службите, армията, полицията?

***

проф. Евгений Дайнов
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР