Според експерти сценарий, при който бензинът ще стигне четири лева,

...
Според експерти сценарий, при който бензинът ще стигне четири лева,
Коментари Харесай

Експерти: Възможно е бензинът да стигне 4 лева за литър

Според специалисти сюжет, при който бензинът ще стигне четири лв., е изцяло реален. Това би се случило, в случай че Европа наложи ембарго на съветския нефт. Новият пакет от наказания против Русия към момента е на равнище диспути, предава Нова тв. 

Новият пакет от наказания, който приготвя Европейският съюз, е в отговор на убийствата на цивилни жители в Буча. А дебатите за ембарго против Москва се чакат в сряда. И по този начин, съгласно енергийни специалисти, в случай че съветският нефт за Европа спре, е допустимо цената на барел да доближи до 200 $. При сходен сюжет литър бензин у нас от най-масовия вид А95 ще коства към 3 лв. и 50 стотинки.

На този декор от Министерството на финансите направиха планове, съгласно които годишната инфлация в страната ще доближи 10 %. Повишението в цените на горивата се чака да бъде в границите на 25 на 100 в края на годината. А всичко това, по думите на специалисти, ще забави икономическия напредък на България. 

Георги е водач от над 20 години. Кара автомобил на метан. Няколко часа по-рано останал неприятно сюрпризиран, когато заредил автомобила си. 

„ Тази заран в Русе заредих на 3,50. Метан. A тук е 3,16 лв.. Безумие! Според мен това е далавера “, безапелационен е той.

България е получила публично искане да заплаща съветския газ в рубли

Казва, че макар растящите цени на горивата, ще продължи да кара. Но ще се наложи да се лиши от друго. 

„ Трудно. Нещо ще се мисли, нещо ще се прави, работата няма да спре, животът няма да спре “, счита Георги.

За последните шест месеца най-масовият вид бензин А95 е поскъпнал с към 30 %. При дизела и метана повишаването е надлежно с 33 и 57 на 100. Според специалисти цената ще продължи да се катери нагоре, в случай че Европейският съюз наложи ембарго върху доставките на съветски нефт.

„ Европейският съюз все още внася към 27 % от суровия си нефт и към 47 % от горивата от Русия “, споделя енергийният специалист Явор Куюмджиев. 

Така, поради зависимостта на Европа от съветски енергоизточници, в хипотезата на ембарго, котировките на интернационалните тържища щели да скочат шоково. В момента петролът се търгува за малко над 100 $ за барел.

„ Някои анализатори споделят, че може да стане 200, а други, че даже може да стигне до 300 $ “, съобщи Куюмджиев.

И защото, съгласно специалисти, цената на колонката у нас зависи от стабилността на тържищата, то литър гориво в България скоро можел да коства с към 50 стотинки по-скъпо. 

„ Между 30 и 50 стотинки на литър е вероятното нарастване, в случай че въобще спре суровината да идва от Русия “, споделя и Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

„ Вероятно 3,50 ще ни се коства евтина цена за горивата. 4 лв. може да се случи при 200 $ на барел “, отбелязва енергийният специалист Мартин Владимиров.

По думите на Явор Куюмджиев прекъсването на съветския нефт ще сложи България пред нова алтернатива.

 „ Ако тези потоци спрат ние ще би трябвало да возим освен нефт, само че и горива. Което значи, че би трябвало да се създадат терминали за тяхното приемане, би трябвало да се намерят кораби за превозване “, съобщи Куюмджиев.

Но даже и без ембарго и макар желанието на Съединени американски щати да освободят част от петролния си запас, цените на колонката ще останат високи, предизвестява Бенчев.

„ Това е едно краткосрочно решение в границите на няколко месеца “, сподели той.

В случай че Европа наложи ембарго покачването на цените у нас ще се усети с месец забавяне. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР