Агенцията Watchdog увеличава оценката си за измами с обезщетения за безработица поради пандемия до $135 милиарда

...
Според доклад, публикуван във вторник от Службата за отчетност на
Коментари Харесай

Според доклад, публикуван във вторник от Службата за отчетност на правителството на САЩ, вероятно са били изплатени около 135 милиарда долара под формата на измамни искове за застраховки срещу пандемия от Covid-19.

Огромната цифра, която се равнява на цели 15% от общите обезщетения за безработица, разпределени по време на пандемията, е забележително увеличение от 60 милиарда долара, които надзорната агенция изчисли преди това през януари.

В коментари по черновата на доклада на GAO Министерството на труда каза, че службата вероятно надценява действителния размер на измамите. Въпреки това, Службата на генералния инспектор на отдела през февруари каза в показания пред комисия на Камарата на представителите, че най-малко 191 милиарда долара плащания на обезщетения за безработица при пандемия може да са били неправомерни, като „значителна част се дължи на измама“.

GAO отхвърли твърденията на отдела в своя доклад и застана зад използваната методология.

„Като се има предвид, че не всички потенциални измами ще бъдат разследвани и постановени чрез съдебни или други системи, пълният обхват на измамите с потребителския интерфейс по време на пандемията вероятно никога няма да бъде известен със сигурност“, се казва в доклада на GAO. „Следователно е уместно да разчитаме на оценки, като нашите, за да направим по-изчерпателни заключения относно степента на измама в програмите за потребителски интерфейс по време на пандемията.“

Констатациите, публикувани във вторник, хвърлят светлина върху многобройните схеми за кражба на пари от редица набързо изпълнени програми за облекчаване на пандемията, които привлякоха вниманието на законодателите в Конгреса и предизвикаха законодателни действия. Миналата година президентът Джо Байдън подписа два двупартийни законопроекта, целящи да подведат под отговорност лица, които извършват измами в рамките на програми за облекчаване на пандемията.

„Посланието ми към тези измамници е следното: не можете да се скриете. Ние ще ви намерим. Ще ви накараме да върнете това, което сте откраднали, и ще ви подведем под отговорност“, каза тогава президентът.

Камарата на представителите също прие законопроект през май, който ще помогне за възстановяването на измамни осигуровки за безработица, изплатени по време на пандемията. Законопроектът обаче не е подложен на гласуване в Сената.

Измамите в националната система за безработица рязко скочиха, след като Конгресът прие историческо разширяване на програмата през март 2020 г. Държавните агенции за безработица бяха затрупани с рекорден брой искове и смекчиха някои изисквания в опит да изведат парите бързо на тези, които са загубили техните работни места.

Но засилените плащания и слабият контрол бързо привлякоха престъпници от цял ​​свят. Впоследствие щатите и Конгресът затегнаха своите изисквания за проверка в опит да се борят с измамите, особено в програмата за помощ при безработица при пандемия, която позволи на свободни професии, служители на концерти и други да получават обезщетения за първи път.

Повече от 888 милиарда долара федерални и щатски обезщетения за безработица са изплатени от края на март 2020 г. до началото на септември 2021 г., когато всички подобрения на пандемията приключиха в цялата страна, според Службата на генералния инспектор на Министерството на труда.

В доклада на GAO се казва, че „безпрецедентното търсене на ползи и необходимостта от бързо прилагане на новите програми увеличават риска от измами“.

Други програми за подпомагане на пандемията също бяха цел на престъпниците. През май GAO отбеляза 3,7 милиона получатели на средства за администрация на малкия бизнес като имащи „предупредителни знаци, съответстващи на потенциална измама“. SBA отпусна 1 трилион долара за подпомагане на малкия бизнес по време на пандемията чрез мерки, включително Програмата за защита на заплатите и Програмата за заеми при бедствия при икономически наранявания от Covid-19. Повече от 10 милиона малки предприятия бяха подпомогнати.

Някои от измамните искове са възстановени. Щатите идентифицираха 5,3 милиарда долара измамни надплащания на обезщетения за безработица и възстановиха 1,2 милиарда долара, според GAO.

Говорител на Министерството на правосъдието каза пред CNN във вторник, че към 30 август министерството е обвинило повече от 3000 души за измама, свързана с пандемията.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР