Според данни от сайта на TechCrunch, Facebook плаща на тийнейджъри

...
Според данни от сайта на TechCrunch, Facebook плаща на тийнейджъри
Коментари Харесай

Фейсбук плаща на потребители, за да шпионира телефоните им

Според данни от уеб страницата на TechCrunch, Фейсбук заплаща на младежи и възрастни към 20 $ на месец, с цел да шпионира телефоните им, данните и приложенията, които употребяват. Новините на уеб страницата гласят, че обществената мрежа води стратегия наречена „ Project Atlas ”, в която се набират искащи консуматори на Android и iOS, с цел да дават достъп към телефоните си.

Уил Страфач, специалист по сигурността, проверяващ програмата твърди, че приложението Facebоok Research наподобява доста сходно със виртуалната частна мрежа Onavo. Всъщност двете приложения споделят много от същия код. Onavo е приложение основано, с цел да дава опция на потребителите да дефинират по какъв начин да употребяват мобилните данни на телефона си и да пазят персоналната си информация. Преди време Apple забрани Onavo от своя App Store тъкмо поради подозрения за сигурността. Но Фейсбук намира метод да заобиколи тази възбрана, като предлага на потребителите Фейсбук Research, посредством друга стратегия, която по принцип Apple предлага на фирмите, които желаят да дават персонализирани приложенията на своите чиновници.
Според TechCrunch действието на Фейсбук да предложи сходно приложение, което да заобиколи възбраната на Apple, може в допълнение да усложни връзките сред двете компании. От Apple няма отговор по този въпрос. А представител на Фейсбук разгласи пред Business Insider, че нямат желание да стопират Фейсбук Research.
„ Също като доста други компании ние приветстваме хората да вземат участие в изследване, което би ни помогнало да подобрим нещата. Целта му е Фейсбук да разбере по какъв начин хората употребяват мобилните си устройства, по тази причина сме дали подробна информация за данните, които събираме и по какъв начин хората могат да вземат участие. Това е информация, която не споделяме с други, а и хората могат да прекратят присъединяване си когато и да е, “ изяснява представителят на Фейсбук.
Също по този начин, Фейсбук отхвърля приложението да е същото като Onavo. Но в своя акаунт в Twitter, Уил Страфач разгласява кодовете, които навеждат на мисълта, че в действителност това в действителност е едно и също приложение.
Обосновката на Фейсбук за приложението е, че задачата му е да научи повече за приложенията, които хората употребяват, само че за същото нещо е употребявано и приложението Onavo – събиране на скъпа и сензитивна информация. Това, което е притеснително е методът, по който Фейсбук борави с потребителските данни – нещо, което е под въпрос още от 2018 година. Също по този начин част от програмата е ориентирана към младежи на възраст 13-17 години, които може би не са били наясно какво смъкват на телефоните си. А родителското единодушие не съставлява нищо повече от тикване на една кутийка.
„ Това е най-дръзкото държание, което съм виждал от разработчик на приложения за App Store. Изумен съм, че Фейсбук си мислят, че ще им се размине, ” разгласи Страфач.
Инфо: Businessinsider 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР